15.12.2008 Γέροντας ΝΙΚΩΝ

π.Νίκων 15-12-2008Μοναχός Νέας Σκήτης του Αγίου Όρους

«Οι Άλλοι».

Τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης η τελευταία για το 2008 διάλεξη της Σχολής Γονέων – Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κατερίνης, με ομιλητή τον Γέροντα Νίκων, μοναχό Νέας Σκήτης του Αγίου Όρους και θέμα: «Οι Άλλοι».

Ο πατέρας Νίκων απευθύνθηκε  στην κατάμεστη αίθουσα από συμπολίτες μας  και μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: Ποιοι είναι οι άλλοι; Οι άλλοι είναι όσοι μας περιβάλλουν. Όσους συναναστρεφόμαστε, μ’ όσους συνεργαζόμαστε και γενικά οι συνάνθρωποί μας.  Η εντολή είναι «αγαπάτε αλλήλους». Τι είναι λοιπόν αυτοί οι άλλοι; Ένας Γάλλος άθεος έλεγε ότι «η κόλασή μου είναι οι άλλοι». Είναι έτσι τα πράγματα; Γιατί υπάρχει και το αντίστροφο ερώτημα. Μήπως είμαστε εμείς κόλαση για τους άλλους; Και τι πρέπει να κάνουμε, για να μην κάνουμε τη ζωή των άλλων κόλαση;

 

 

Να τηρούμε βεβαίως τις εντολές: Αγαπήσεις τον Θεό σου μ’ όλη την ψυχή σου, αλλά και αγαπήσεις τον πλησίον σου ως εαυτό σου. Και τα δυο έχουν την ίδια ουσία και την ίδια αξία. Ακολούθως μέσα από πολλά παραδείγματα ζωής και αναφορές στην Καινή Διαθήκη θεμελίωσε τη φράση:Κέρδισες τον αδερφό σου, το Χριστό κέρδισες. Είδες τον αδερφό σου, το Θεό είδες. Όμως ο άνθρωπος δεν μπορεί να σωθεί μόνος του. Ο ένας πρέπει να βοηθά τον άλλο. Όλοι μαζί σωζόμαστε. Και στο να πράξουμε αυτό μας βοηθά ο ένας και μοναδικός τριαδικός μας Θεός.

Πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε; Πρέπει να πράττουμε τα πάντα χωρίς να σκανδαλίζουμε τον πλησίον μας. Και πρέπει να μισούμε την αμαρτία κι όχι τον αμαρτωλό. Μια άσχημη στιγμή στη ζωή μας δεν πρέπει να μας καταδικάζει για πάντα. Πρέπει ν’ αγαπούμε με την αγάπη του Χριστού. Αυτή που θυσιάζει κάτι από τον εαυτό μας για τον άλλο. Μια αγάπη χωρίς να περιμένουμε ανταπόδοση και ανταμοιβή. Την αγάπη του Χριστού, την  αγάπη της ταπείνωσης. Μια αγάπη διακριτική, που δεν προσβάλλει τον άλλο. Γι αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Η αγάπη δεν είναι απλά λόγια. Είναι πάνω απ’ όλα πράξη, είναι το δικό μας καλό παράδειγμα.

Τι συμβαίνει όμως με την εχθρότητα των άλλων; Πρέπει να τα ανεχόμαστε όλα; Όχι. Πρέπει ν’ αμυνόμαστε σ’ αυτές τις περιπτώσεις με θάρρος και αξιοπρέπεια.  Πρέπει να μάθουμε να παλεύουμε. Άλλο ταπεινός κι άλλο καλπαζοεισπράκτορας. Άλλοτε  θα υποχωρούμε κι άλλοτε όχι.

Πως όμως θα μάθουμε να δείχνουμε την αγάπη μας στον συνάνθρωπό μας; Θα το μάθουμε με το διάβασμα της Αγίας Γραφής και τη συμμετοχή μας στις διάφορες ακολουθίες και εκδηλώσεις της εκκλησίας μας. Μην ψάχνετε για αγίους τόπους. Δεν μας σώζει ο τόπος αλλά ο τρόπος. Η σωτηρία θαρθεί  μέσα στην εκκλησία σας. Η ζωή μέσα στην εκκλησία φέρνει τις σωστές σκέψεις.  Ο χριστιανός πρέπει να βλέπει με τα μάτια της αγάπης. Πρέπει να συγχωρεί και να βοηθά. Κι όλα αυτά μπορεί να τα επιτύχει με τη χάρη του Θεού. Να είμαστε για τους άλλους μια ανοιχτή αγκαλιά.

Η επόμενη ομιλία της Σχολής Γονέων θα πραγματοποιηθεί μετά το νέο έτος και συγκεκριμένα στις 12 Ιανουαρίου 2009 με ομιλητή τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κονέκτικατ των Η.Π.Α. κ. Ηλία Τομάζο και θέμα: «Η ελληνική παιδεία στα Πανεπιστήμια των Η.Π.Α.- Προβλήματα και προοπτικές».