14.12.2009 ΠΑΡΔΑΛΙΔΗΣ Νικόλαος

ΠΑΡΔΑΛΙΔΗΣ Νικόλαος Διευθυντής Ρομποτικής Ουρολογίας, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

"Θεραπείες του Μέλλοντος - ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ  ΙΑΤΡΙΚΗ"

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

  • Ιατρικός Σύλλογος Πιερίας
  • Φαρμακευτικός Σύλογος

Ο Διευθυντής της ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ Ουρολογίας κ. Ν.ΠΑΡΔΑΛΙΔΗΣ στην Κατερίνη προχθές στην Σχολή Γονέων Κατερίνης.

Ο κ. Παρδαλίδης – ένας από τρείς Πανελλήνια – χειρούργος Ιατρός Ρομποτικής Ουρολογίας παρουσίασε στους ακροατές της Σχολής Γονέων ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ την εξέλιξη της νέας Ρομποτικής Τεχνολογίας και το μέλλον αυτής η οποία ήδη εφαρμόζεται από το 2006 στην Ελλάδα. Στην παρουσίαση αυτή έδειξε με video πώς γίνεται η επέμβαση ανώδυνα, αναίμακτα και προπαντός αποτελεσματικά  εκπλήτωντας  τους ακροατές με τις εξελίξεις αυτές στην χειρουργική. Τόνισε δε ότι στη χώρα μας έρχονται πολλοί ασθενείς από άλλες χώρες για να Πραγματοποιήσουν επέμβάσεις με το νέο Ρομποτικό χειρουργικό σύστημα Da Vinci

Τι είναι όμως η Ενδοσκοπική-Ρομποτική Ουρολογία;

Είναι η διενέργεια της χειρουργικής επέμβασης είτε μέσω της φυσιολογικής οδού (ουρήθρα), είτε μέσω μικρών οπών-χωρίς τομή-με σκοπό τη γρήγορη επάνοδο στη φυσιολογική δραστηριότητα, το μικρό χρόνο νοσηλείας και ελάχιστο πόνο μετά την επέμβαση. Όσον αφορά τη Ρομποτική χειρουργική είναι μία προηγμένης τεχνολογίας λαπαροσκοπική μέθοδος όπου τα λαπαροσκοπικά εργαλεία κινούνται με απόλυτη σταθερότητα και ακρίβεια από σύστημα ρομποτικών βραχιόνων που κινεί με ειδικά χειριστήρια ο χειρουργός.

ΠΑΡΔΑΛΙΔΗΣ Νικόλαος Καρκίνος του προστάτη

Ο προστάτης είναι ένας αδένας του ανδρικού ουροποιητικού συστήματος που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη και μπροστά από το ορθό. Έχει μέγεθος κάστανου, περιβάλλει την ουρήθρα (ο σωλήνας που αδειάζει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη) και παράγει ειδικό υγρό που εμπλουτίζει το σπέρμα.

Μια από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες παθήσεις του προστάτη είναι ο σχηματισμός κακοήθων κυττάρων στο  εσωτερικό του (καρκίνος του προστάτη). Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνες η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου θα διαγνωσθεί  στο 15% περίπου του ελληνικού ανδρικού πληθυσμού κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη σημαίνει μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχούς θεραπείας του. Επειδή δεν εμφανίζει πρώιμα συμπτώματα είναι σημαντικό όλοι οι άντρες άνω των 45 να εξετάζονται από τον ΟΥΡΟΛΟΓΟ τους, μία φορά ετησίως.

Μία από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες μορφές θεραπείας του προστατικού καρκίνου είναι η χειρουργική αφαίρεση του οργάνου, γνωστή ως ριζική προστατεκτομή.

Μία από τις πιο γνωστές μεθόδους προστατεκτομής έως σήμερα είναι η κλασσική ανοικτή χειρουργική επέμβαση, η οποία όμως προκαλεί συνήθως μεγάλη απώλεια αίματος, παράταση του χρόνου ανάρρωσης και επιστροφής στη φυσιολογική δραστηριότητα, πιθανότητα ακράτειας ούρων καθώς και στυτικής ανεπάρκειας.

Πλέον με τη βοήθεια του ρομποτικού συστήματος μπορεί να πραγματοποιηθεί ελάχιστα επεμβατικά η ριζική αφαίρεση του προστάτη. Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει ένα υψηλής τεχνολογίας χειρουργικό σύστημα με βραχίονες το οποίο βοηθά τον χειρουργό να βλέπει ζωτικά ανατομικά σημεία πιο καθαρά και να πραγματοποιεί μία χειρουργική επέμβαση με απόλυτη ακρίβεια. Το σύστημα Da Vinci αυξάνει τις χειρουργικές δυνατότητες επιτρέποντας την πραγματοποίηση πολύπλοκων και λεπτών επεμβάσεων διαμέσου μικρών οπών. Σε αυτό βοηθά και η δυνατότητα μεγέθυνσης έως και 15 φορές που προσφέρει το σύστημα με την τρισδιάστατη (στερεοσκοπική) όραση.

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της μεθόδου Da Vinci είναι τα εξής:

  • Επέμβαση χωρίς τομές.
  • Μικρός χρόνος νοσηλείας (24ώρες).
  • Ελάχιστος πόνος.
  • Μειωμένη πιθανότητα λοίμωξης.
  • Ελάχιστη απώλεια αίματος και μηδενική μετάγγιση.
  • Γρήγορη ανάρρωση από την επέμβαση.
  • Γρήγορη επιστροφή στη φυσιολογική δραστηριότητα.
  • Ισάξιο ογκολογικό αποτέλεσμα με αυτό της κλασικής χειρουργικής.
  • Εγκράτεια ούρων.
  • Διατήρηση στυτικής ικανότητας.

Καρκίνος της ουροδόχου κύστεως;

ΠΑΡΔΑΛΙΔΗΣ Νικόλαος O καρκίνος της ουροδόχου κύστεως αποτελεί το 3% όλων των κακοηθειών και είναι από τους συχνότερους όγκους στην Ουρολογία.

Διακρίνεται σε επιφανειακό, διηθητικό όταν έχει προχωρήσει στο μυικό τοίχωμα της ουροδόχου κύστεως και μεταστατικό όταν έχει προχωρήσει εκτός της ουροδόχου κύστεως (σπλάχνα, οστά).

Στη περίπτωση που ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως είναι επιθετικός δηλαδή υψηλής κακοήθειας ή διηθητικός, η προτιμητέα μέθοδος αντιμετώπισης είναι η ριζική χειρουργική αφαίρεση.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το σημαντικότερο και συχνότερο σύμπτωμα είναι η αιματουρία, δηλαδή η ανώδυνη εμφάνιση αίματος στα ούρα.

Στον καρκίνο της ουροδόχου κύστεως η πρώιμη και έγκαιρη διάγνωση έχει μεγάλη σημασία για την πρόγνωση. Για το λόγο αυτό κάθε αιματουρία καθώς και η εμφάνιση δυσουρικών ενοχλημάτων πρέπει να εξετάζονται αμέσως από ουρολόγο.

Πως αντιμετωπίζεται;

Η αντιμετώπιση του διηθητικού καρκίνου της ουροδόχου κύστεως περιλαμβάνει τη ριζική χειρουργική αφαίρεση του οργάνου (ουροδόχος κύστη) και δημιουργία νέας ουροδόχου κύστης στη θέση της παλαιάς.

Μέχρι σήμερα η αντιμετώπιση γινόταν με τη κλασσική ανοικτή χειρουργική, πραγματοποιώντας μία μεγάλου μήκους τομή στην κοιλιακή χώρα με αποτέλεσμα έντονο μετεγχειρητικό πόνο, μεγάλο χρόνο νοσηλείας, σημαντική απώλεια αίματος, κίνδυνο λοιμώξεων και καθυστερημένη επιστροφή στη φυσιολογική δραστηριότητα.

Τώρα, με τη συμβολή της σύγχρονης τεχνολογίας και συγκεκριμένα με τη ρομποτική χειρουργική είναι εφικτή η διενέργεια ριζικής αφαίρεσης της ουροδόχου κύστεως και δημιουργίας νέας ουροδόχου κύστης από σφαιρικό τμήμα εντέρου στη θέση της παλαιάς, διαμέσου πολύ μικρών οπών.

Η ρομποτική μέθοδος ήδη εφαρμόζεται από 3ετίας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών από την ομάδα του Δρ. Παρδαλίδη Νικόλαου με εξαιρετικά αποτελέσματα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ρομποτική αυτή μέθοδος πραγματοποιείται με επιτυχία σε ελάχιστα νοσοκομεία παγκοσμίως.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΝΕΦΡΟΥ

Ο καρκίνος του νεφρού αποτελεί το 3% όλων των κακοηθειών και εμφανίζεται συνήθως την 6η-7η δεκαετία της ζωής.

Παράγοντες κινδύνου που ενοχοποιούνται είναι κυρίως το κάπνισμα και η χρόνια έκθεση σε μέταλλα (κάδμιο,άσβεστος κ.α).

Στη πλειονότητα των περιπτώσεων διαδράμει ασυμπτωματικά και ανευρίσκεται τυχαία σε απεικονιστικό έλεγχο(υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία),ο οποίος γίνεται για άλλη αιτία. Μόνο το 10% των ασθενών εμφανίζει συμπτωματολογία (οσφυικό άλγος, αιματουρία και ψηλαφητή μάζα).

Η πρώιμη διάγνωση έχει μεγάλη αξία καθώς αυξάνεται η πιθανότητα θεραπείας από τη νόσο. Πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι τα ποσοστά 5ετούς επιβίωσης (μετά από νεφρεκτομή) κυμαίνονται από 70-90%,όσον αφορά καρκίνους αρχικού σταδίου.

Η θεραπεία του νεφρικού καρκίνου είναι η χειρουργική αφαίρεση του πάσχοντος νεφρού (ριζική νεφρεκτομή).

Σήμερα, στα πλαίσια της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, η ριζική νεφρεκτομή εκτελείται λαπαροσκοπικά και ρομποτικά με εξίσου καλά ογκολογικά αποτελέσματα με αυτά της ανοιχτής επέμβασης. Η λαπαροσκοπική και η ρομποτική νεφρεκτομή είναι πλέον καθιερωμένες μέθοδοι για την αντιμετώπιση του νεφρικού καρκίνου και προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα στον ασθενή, όπως λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, μικρότερο χρόνο νοσηλείας και γρηγορότερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες σε σχέση με την ανοιχτή επέμβαση.