18.01.2010 Xρήστος ΛΥΜΠΕΡΗΣ

lymperisΝαύαρχος ε.α. Επίτιμος Α.Γ.Ε.ΕΘ.Α.

ειρισμοί Κρίσεων – Ίμια 14 χρόνια μετά…

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

  • Εκπαιδευτικό Συγκρότημα «ΠΛΑΤΩΝ»
  • Σαμαράς = Ασφάλειες από το 1974
  • Λέσχη Φωτογραφίας Κατερίνης

O Nαύαρχος ε.α. και επίτιμος Α.Γ.Ε.Ε.Θ.Α. κ.Χρήστος Λυμπέρης γεννήθηκε το έτος 1935 στην Άσκρη Θηβών. Φοίτησε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (1952-1956) και ονομάστηκε Σημαιοφόρος το 1956. Υπηρέτησε σε πολεμικά πλοία ως Αξιωματικός, Κυβερνήτης, Διοικητής ομάδων πλοίων, Αρχιεπιστολέας Στόλου και Αρχηγός Στόλου. Διετέλεσε Διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και Ναυτικής Εκπαίδευσης. Σταδιοδρόμησε στο Π.Ν. μέχρι το 1989 Xρήστος ΛΥΜΠΕΡΗΣοπότε αποστρατεύτηκε. Η συμμετοχή του στο κίνημα του Ναυτικού ως κυβερνήτης του Αντιτορπιλικού «ΠΑΝΘΗΡ» το 1973, οδήγησε στην φυλάκιση και στην απόταξή του. Επανήλθε με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, τον Ιούλιο του 1974.

Η Ομιλία του κ. Λυμπέρη

Ο κ. Χ. Λυμπέρης αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα και ενώπιον ενός πολυπληθούς ακροατηρίου, το οποίο παρακολούθησε τη διάλεξη με μεγάλη προσοχή, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Την πατρίδα την υπηρετούμε είτε μιλώντας είτε ενίοτε σιωπώντας. Η χώρα μας ζει σε μια κρίσιμη περίοδο πολλά χρόνια τώρα. Ζούμε χωρίς ταυτότητα. Η ταυτότητά μας είναι η αγάπη για την πατρίδα και ο πολιτισμός και πρέπει να πολιτευτούμε άξια σύμφωνα με τις αξίες μας και τις παραδόσεις μας. Χρειάζεται να δούμε , λοιπόν, τι κάναμε, πως πολιτευτήκαμε ως τώρα και να κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις.

Στην περίπτωση των Ιμίων

αλλά και σε άλλες κρίσεις δεν έγινε καμία ανάλυση και


αξιολόγηση και έτσι πληγές , που δεν αναλύονται δεν θεραπεύονται στο μέλλον.  Η κρίση είναι μια διαταραχή των σχέσεων μεταξύ δύο κρατών, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πόλεμο.

Xρήστος ΛΥΜΠΕΡΗΣΤο σύστημα αποτροπής κρίσεων στην Ελλάδα είναι πρωθυπουργικό με όργανο το ΚΥΣΕΑ. Το όργανο αυτό δεν συνεδρίασε ποτέ στην κρίση των Ιμίων σε αντίθεση με την κρίση του Μαρτίου του 1987. Στο θάλαμο των επιχειρήσεων δεν ήρθε κανένας πολιτικός. Εκεί όμως είναι ο τόπος που αναλύονται οι δυνατότητες και οι τυχόν αδυναμίες και λαμβάνονται οι αποφάσεις,  που πάντοτε είναι πολιτικές και βεβαίως έτσι πρέπει να γίνεται στις δημοκρατίες. Πρέπει όμως οι πολιτικοί να γνωρίζουν τι γίνεται στρατιωτικά.

Στη συνέχεια ο κ. Λυμπέρης αναφέρθηκε σε στιγμές της πολύκροτης σταδιοδρομίας του στις ένοπλες δυνάμεις και στα γεγονότα που προηγήθηκαν των Ιμίων, λέγοντας ότι στα τέλη του 1995 οι Τούρκοι αναζητούν μεγαλύτερο ρόλο και χώρο στο Αιγαίο. Με δική του εισήγηση συγκροτήθηκε διεύθυνση χειρισμού κρίσεων, γιατί οι Τούρκοι ζητούσαν ολοένα και περισσότερα. Πώς είχε η κατάσταση τον Ιανουάριο του 1996; Πράγματι οι Τούρκοι υπερτερούσαν σε στρατιωτικό υλικό και προσωπικό. Σημασία όμως δεν έχει ο αριθμός των όπλων αλλά το ηθικό πλεονέκτημα, το οποίο είχαμε εμείς. Όλα ήταν τότε θετικά για εμάς. Είχαμε βέβαια ελλείψεις και αδυναμίες αλλά το στρατηγικό πλεονέκτημα το είχαμε εμείς. Είχαμε τη συμφωνία με την οποία τα Ιμια δόθηκαν στην Ελλάδα και βέβαια είχαμε με το μέρος μας το δίκαιο της θάλασσας.

Το βράδυ των Ίμίων κλήθηκα από το Υπουργό Αμύνης για συνάντηση με τον πρωθυπουργό στη Βουλή. Πρότεινα την εμπλοκή μας με τους Τούρκους, αλλά δεν υπήρχαν κανόνες εμπλοκής. Στη συζήτηση που ακολούθησε διαφάνηκε ότι η πολιτική ηγεσία δεν επιθυμούσε εμπλοκή και διεξήγαγε διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς για την εκτόνωση της όλης κατάστασης. Φυσικά δεν γνώριζα τίποτε απ’ όλα αυτά. Έτσι η υπόθεση των Ιμίων εξελίχτηκε όπως εξελίχτηκε λόγω της αναποφασιστικότητας της τότε πολιτικής ηγεσίας.

Xρήστος ΛΥΜΠΕΡΗΣΜετά το τέλος της ομιλίας του κ. Χρ. Λυμπέρη ακολούθησε μακρά και ενδιαφέρουσα συζήτηση που κάλυψε όλες τις παραμέτρους της βραδιάς των Ιμίων.

Υπηρέτησε σε επιτελικές θέσεις του Γ.Ε.Ν. και του ΝΑΤΟ ως Ναυτικός Ακόλουθος στην Ουάσιγκτον. Το 1993 επανήλθε στην ενεργό υπηρεσία ως Αρχηγός Γ.Ε.Ε.Θ.Α. όπου και παρέμεινε έως και τον Φεβρουάριο του 1996. Έχει αποφοιτήσει από την Ναυτική Σχολή Πολέμου και έχεΙ σπουδάσει Οικονομία στην ΑΒΣΠ. Είναι παντρεμένος ΜΕ ΤΗΝ Χρυσούλα Καταγά και έχει 2 γιούς, μάχιμους Αξιωματικούς και Κυβερνήτες Πολεμικών Πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Έχει γράψει τα κάτωθι βιβλία:

Ελληνική Αμυντική Στρατηγική (1993).

Εθνική Στρατηγική και Χειρισμός Κρίσεων ( 1997).

Πορεία σε ταραγμένες Θάλασσες (1999)

Πλοία και Μοναστήρια (2007)

 

Xρήστος ΛΥΜΠΕΡΗΣ Xρήστος ΛΥΜΠΕΡΗΣ

Xρήστος ΛΥΜΠΕΡΗΣ Xρήστος ΛΥΜΠΕΡΗΣ

img_3449 Xρήστος ΛΥΜΠΕΡΗΣ