«Τά πάθη: Ασθένειες της ψυχής και του Σώματος»
-
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
-
Ένωση Θεολόγων Πιερίας
-
Σύλλογος Προσκυνητών Αγίου Όρους
Τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, καλεσμένος στη Σχολή Γονέων – Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης, ήταν ο ιερομόναχος π. Σάββας ο Αγιορείτης, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Τα πάθη: Ασθένειες της ψυχής και του Σώματος».
Ο π. Σάββας στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Κατερίνης και παρουσία του σεβαστού Μητροπολίτη μας μίλησε στο νου και την καρδιά του κάθε ακροατή και μεταξύ των άλλων ανέφερε τα εξής:
Κανονικά δεν πρέπει ν’ ασχολούμαστε με τα πάθη και τις αδυναμίες μας. Το καλύτερο θα ήταν ν’ αναζητούσαμε τρόπους για να προσεγγίσουμε το καλό. Θα πούμε όμως λίγα πράγματα για τα πάθη. Αλλά τι είναι αυτά τα πάθη; Είναι η απομάκρυνση του νου και της ψυχής από το Θεό και η στροφή στα κτιστά πράγματά του. Πάντως τα πάθη είναι καταστάσεις παρά φύση. Γιατί ο Θεός έκτισε μόνο το καλό. Τα πάθη διακρίνονται σε ψυχικά και σωματικά και η ρίζα των κακών είναι η λανθασμένη πορεία του νου. Η φιλαυτία αποτελεί τη ρίζα όλων των κακών. Από αυτή πηγάζουν η φιληδονία, η φιλαργυρία και η αγάπη προς τη μάταιη εικόνα του κόσμου τούτου, δηλαδή η φιλοδοξία. Όμως οι τρεις γίγαντες των παθών είναι η ραθυμία, η λήθη και η άγνοια, οι οποίες προηγούνται της λανθασμένης κίνησης του νου. Έτσι ο νους αντί να βρίσκεται μες στην καρδιά, κολλάει στη λογική και δημιουργεί μέσα μας ένα μπέρδεμα. Μολύνεται η καρδιά μας και ο νους σκοτίζεται. Και ο νους, που είναι σκοτισμένος, δεν βλέπει το Θεό.
Ο νους υποτάσσεται στις αισθήσεις, οι οποίες πλημμυρίζουν την καρδιά και η ψυχή μας δυσλειτουργεί. Οι ανωτέρω δύο κατηγορίες των παθών συνυπάρχουν και έτσι το πρόβλημα είναι ψυχοσωματικό. Ο άνθρωπος αρρωσταίνει σωματικά και ψυχικά. Η λογική δεν είναι η ενέργεια που μας πηγαίνει στο Θεό αλλά ο νους. Κι επειδή ο νους υποτάχθηκε στη λογική, ο άνθρωπος δεν χαλιναγωγεί τις επιθυμίες του, επιτίθεται στο συνάνθρωπό του, έγινε φιλήδονος και λαίμαργος. Δεν κατευθύνει τη δύναμη του νου του στο Θεό αλλά στα κτίσματά του και γίνεται ειδωλολάτρης. Επειδή έχει άγνοια του Θεού, επιζητεί την ηδονή στα κτίσματά του, πράγμα που οδηγεί στην καταστροφή του. Ο νους έγινε υποζύγιο της λογικής, η οποία έγινε υπερβολική, υπερτροφική και ο άνθρωπος μεταπίπτει σε έρμαιο των παθών του.
Πώς επιτυγχάνεται όμως η κάθαρση; Με την επιστροφή του νου από τα κτίσματα στον εαυτό μας και μετά στο Θεό. Με τη μετάνοια και την πνευματική περισυλλογή. Κι αυτό πραγματοποιείται κοντά και μέσα στην εκκλησία. Οι πατέρες της εκκλησίας έδειξαν τους ορθούς δρόμους. Η ορθοδοξία και η εκκλησία δεν υπάρχουν για να περνάμε καλά τη ζωή μας, για να ικανοποιούμε τις επιθυμίες μας. Είναι χώροι άσκησης, εγκράτειας και κυριαρχίας επί των επιθυμιών του εαυτού μας. Μόνο έτσι οδηγούμαστε στο καλό, στην αγάπη και στο Θεό. Άλλωστε ο Θεός είναι μόνο καλό.
Ας στραφούμε στο φως του, για να λύσουμε τα ψυχοσωματικά μας προβλήματα. Ας αξιοποιήσουμε τις δυνάμεις μας για το καλό και ας μη τα βάζουμε με το Θεό. Η εκκλησία μας διαθέτει όλα τα μέσα, να πετύχουμε στο στόχο μας και να κατευθύνουμε τις δυνάμεις μας προς την αγάπη του Θεού. Ο άνθρωπος πρέπει να κατευθύνει τον εγωισμό του εναντίον του κακού, να πετύχει την ταπείνωση, να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του σωστά και να πετύχει την πνευματική και σωματική του ηρεμία. Τα πάθη λοιπόν τα καταπολεμούμε με την καλλιέργεια των αρετών και με το Θείο έρωτα. Έτσι θα λειτουργεί σωστά η ψυχή μας!
Η επόμενη διάλεξη της Σχολής Γονέων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009 με ομιλητή τον Δρ. Αθανάσιο ΔΡΟΥΓΟ Διεθνολόγο – Στρατιωτικό Αναλυτή και θέμα: «Τρέχουσες Παγκόσμιες Εξελίξεις – Επιπτώσεις για την Ελλάδα».