2-4-2012 Αθανάσιος ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ

project1Διδάκτωρ Φιλολογίας & Εκκλησιαστικής Ιστορίας

"190 Χρόνια απο την καταστροφή της Μηλιάς το Πάσχα του 1822".

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Κ.Μηλιάς Πιερίας "Οι Λαζαίοι".

-Εστία Πιερίδων Μουσών.

.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/TIQIb1xhlr4

.

 

 Mε μία επετειακή εκδήλωση έπεσε η αυλαία των φετινών εκδηλώσεων της Σχολής Γονέων ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ την Δευτέρα 2-4-2012. Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής της Ιστορίας του Ελληνισμού του Ποιμαντικού τμήματος της Θεολογικής του Α.Π.Θ. κ. Αθανάσιος Καραθανάσης, διδάκτωρ Φιλολογίας και Εκκλησιαστικής Ιστορίας, με θέμα «190 χρόνια από την καταστροφή της Μηλιάς το Πάσχα του 1822».

   Στην αρχή η μικτή χορωδία «Λαζαίων» τραγούδησε παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια δημιουργώντας έτσι την κατάλληλη για αυτό το ιστορικό θέμα ατμόσφαιρα. Ξεκινώντας στη συνέχεια ο κ. Καραθανάσης αναφέρθηκε στη μαγιά της Λευτεριάς τους κλεφταρματωλούς που κράτησαν όρθιο το γένος μετά το 1453 και φυσικά τους Λαζαίους , εθνικούς αγωνιστές του Ολύμπου και των Πιερίων.

a 2-4-2012 043

a. 2-4-2012 068

    Έλκουν την καταγωγή τους από το Λιβάδι Ολύμπου από το 17ο αιώνα και κατά τους ιστορικούς διακρίθηκαν στο 2ο Ρωσοτουρκικό πόλεμο. Γενάρχης τους θεωρείται ο Έξαρχος Λάζος και απόγονοί του ο Γιάννης, ο Λιόλιος, ο Δήμος ,ο Χρήστος , ο Νίκος που τα κατορθώματά τους επί Αλή πασά και αργότερα με την Επανάσταση του 1821 υμνούν τα δημοτικά τραγούδια. Κοντά τους ανδρώθηκαν ονομαστοί αγωνιστές όπως ο παπά-Βλαχάβας ο Νικοτσάρας και άλλοι. Γύρω στα 1807 αγωνίζονται εναντίον του Αλή-πασά και στη στεριά αλλά και ως πειρατές στη θάλασσα των Σποράδων με αποτέλεσμα οι ντόπιοι να τους αποκαλούν «θαλασσοπούλια».

26-3-2012 κ.Ιουλία ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

26-3-2012 .076Θεολόγος

"Υπάρχει Ελπίδα".

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-Εκπαιδευτήρια "ΠΛΑΤΩΝ".

 .

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/fHkduJajWuA

.

 

   Ένα μήνυμα γεμάτο αισιοδοξία, δύναμη, χαρά και ελπίδα μετέδωσε στο πολυπληθές ακροατήριο του ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ η κ.Ιουλία Χατζηδάκη.

 

     Μία διαφορετική εκδήλωση παρακολούθησαν οι φίλοι της Σχολής Γονέων-Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης στο Συνεδριακό Κέντρο του δήμου Κατερίνης ,τη Δευτέρα 26\3\2012 που τους ενθουσίασε. Ομιλήτρια ήταν η θεολόγος κ.Ιουλία Χατζηδάκη από τη Θεσσαλονίκη. Πλαισιώθηκε όμως στην αρχή και στο τέλος της ομιλίας της από πολυμελή χορωδία φοιτητριών και επιστημόνων της << Χριστιανικής Ελπίδας >> Θεσσαλονίκης που τα τραγούδια τους συντέλεσαν-κατά ευτυχή συγκυρία μία ημέρα μετά τον Ευαγγελισμό και την επέτειο της Επανάστασης του 1821- σε θρησκευτική και εθνική ανάταση.

Το θέμα της ομιλίας ήταν << Υπάρχει Ελπίδα >> και η κ. Χατζηδάκη ξεκίνησε με παραφρασμένη τη φράση του Καζαντζάκη ,που τη λέει Έλληνας σκυθρωπός σε γελοιογραφία λόγω κρίσης, δεν πιστεύω τίποτε ,δεν ελπίζω τίποτε ,είμαι Έλληνας. Η λέξη ελπίδα είναι γνωστή από τον Όμηρο ακόμη και σημαίνει την προσδοκία ,την προσμονή για κάτι καλύτερο. Άλλωστε όλοι περιμένουν το καλύτερο ,ο γεωργός καλή σοδειά ,ο φοιτητής ευόδωση των σπουδών του, ο ερευνητής, ο δάσκαλος, ο γονιός καρπούς στους κόπους τους. Όσο ζει ο άνθρωπος ελπίζει ,διότι η ελπίδα πεθαίνει προτελευταία, πριν από τον ίδιο.

26-3-2012 026

26-3-2012 036

    Η ελπίδα είναι ψυχική λειτουργία, δύναμη που νικά το φόβο και την αβεβαιότητα του μέλλοντος. Προϋποθέτει βέβαια πίστη στον Θεό και απόλυτη εμπιστοσύνη στην πρόνοιά του. Ακόμη και ο άθεος που δεν ελπίζει προσποιείται ότι δε φοβάται. Η έλλειψη ελπίδας δημιουργεί το φόβο .Κατά τη ρήση του Δάντη έξω από την πόρτα της κόλασης δεν ανθίζει το λουλούδι της ελπίδας.

19-3-2012 Γέρων Νίκων Νεοσκητιώτης

Μοναχός Νέας Σκήτης Αγίου Όρους19-3-2012 006

"Τα χρόνια πρίν τον Αντίχριστο".

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-Πνευματικό Κέντρο Ι.Μ. "Ο Άγιος Φώτιος"

-Γ.Ε.Χ.Α. Κατερίνης

-Σύλλογος Προσκυνητών Αγ.Όρους "Παναγία η Πορταίτισσα".

 .

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/6RJp3dF-cvk

.

 

    Tην Δευτέρα 19\3\2012 η Σχολή Γονέων –Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης-είχε τη χαρά να έχει ως ομιλητή τον σεβαστό κι αγαπητό γέροντα Νίκωνα , μοναχό της Νέας Σκήτης του Αγίου Όρους με θέμα «Τα χρόνια πριν από τον Αντίχριστο». Το πολυπληθές ακροατήριο άκουσε με πολλή προσοχή τον απλό αγιορείτικο και συνάμα πνευματικά βαθυστόχαστο λόγο του γέροντα.

Ξεκινώντας ο ομιλητής μας θύμισε ότι βρισκόμαστε σε χρόνια σύγχυσης και παραπληροφόρησης σχετικά με τους έσχατους καιρούς. Το κακό αρχίζει όταν δίνουμε μεγάλη προσοχή στο παρελθόν ,που πέρασε πια, καθώς και στο μέλλον που δεν μας ανήκει. Διαβολικές παρεμβάσεις , ενώ το μόνο που μας ανήκει είναι το παρόν. Αν ζήσουμε τώρα σωστά μπορούμε να αξιοποιήσουμε το μέλλον .Η προετοιμασία είναι βέβαια επιβεβλημένη γιατί τα σημεία των καιρών δείχνουν ότι είμαστε στα χρόνια πριν από τον αντίχριστο.

19-3-2012 046

12-3-2012 Τάσος ΙΑΒΕΡΗΣ Μαρκουίζος

iaveris.1. 12-3-2012 046Οδηγός Αγώνων αυτοκινήτου

"Οδικό Έγκλημα".

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-Αστυνομική Διέθυνση Πιερίας

-Τμήμα Τροχαίας Πιερίας

-Μουσικό Σχολείο Κατερίνης

.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/MVQMdl2VrR8

.

 

       Με τον συγκλονιστικό λόγο του γνωστού στο Πανελλήνιο οδηγού αγώνων αυτοκινήτων κ.Αναστασίου Μαρκουίζο ΙΑΒΕΡΗ-διαπίστωσαν οι ακροατές της Σχολής Γονέων ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ την άδικη απώλεια ζωής ή το σοβαρό τραυματισμό εποχούμενων ή πεζών από απροσεξία και ανοησία πρωτίστως.

        Ιδιαίτερα ξεχωριστή βραδυά επεφύλαξε στους φίλους της η σχολή Γονέων Aνοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης τη Δευτέρα 12\3\2012 με προσκεκλημένο ομιλητή τον κ. Αναστάσιο Μαρκουίζο , γνωστό στο πανελλήνιο ως Ιαβέρη, οδηγό αγώνων αυτοκινήτων ,με θέμα το <<Oδικό έγκλημα >>. Πριν από την ομιλία οι φίλοι και οι μαθητές απόλαυσαν εκλεκτά μουσικά κομμάτια από το σύνολο κλασικής μουσικής μαθητών του Μουσικού σχολείου Κατερίνης. Και όπως εύστοχα επεσήμανε ο διευθυντής του σχολείου κ. Κυριακού η φωνή της μουσικής ενώθηκε με το σοβαρό θέμα της οδικής ασφάλειας και της ζωής των πολιτών.

     Ο ομιλητής με ιδιαίτερη ευαισθησία γυρίζει το Πανελλήνιο ευαισθητοποιώντας τους συμπολίτες μας, με τις ομιλίες του, με σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, σε σχολεία, σχολές Αστυνομίας. Γιατί όπως είπε είναι άδικο ,όχι άτυχο, να <<κλείνουν σπίτια >> από ανοησία-έλλειψη νου και συναισθήματος- από άγνοια και έλλειψη παιδείας.

     Ο καθένας μας όταν ξυπνά το πρωί να ευχαριστεί τον Θεό που βλέπει γερούς τους δικούς του, να επιθυμεί μετά τις δουλειές του να γυρίσει στην αγκαλιά τους και όχι να μιζεριάζει συνέχεια για το άδειο πορτοφόλι. Το τελευταίο όπως κι άλλες μέριμνες θα τον κάνουν να οδηγεί μηχανικά, αφηρημένα και πιθανόν εγκληματικά για τον ίδιο και για άλλους. Να σκέφτεται κανείς, όταν οδηγεί, την οικογένειά του και τους άλλους. Να οδηγεί με αυτογνωσία-όχι επιπόλαια- με προσοχή κι όχι απλώς να μετακινεί το αυτοκίνητο. Ο Ιαβέρης έθεσε πλήθος ερωτημάτων με σκοπό να προβληματίσει τους ακροατές της Σχολής Γονέων. Πιο συγκεκριμένα είπε;

   iaveris.1. 12-3-2012 009   

 Με την προβολή τους και στο συνεδριακό κέντρο του δήμου Κατερίνης μετά από τον συγκλονιστικό λόγο του κ.Μαρκουίζου-Ιαβέρη-διαπιστώνει κάποιος την άδικη απώλεια ζωής ή το σοβαρό τραυματισμό εποχούμενων ή πεζών από απροσεξία ή ανοησία και ελπίζει στην αλλαγή οδικής συμπεριφοράς. Στο τέλος της υπέροχης αυτής διάλεξης προβλήθηκαν συγκλονιστικά βίντεο με ατυχήματα διά «ασήμαντον αφορμή», τα οποία εδώ και 30 χρόνια προβάλλονται στην Ευρώπη και έχουν αφυπνίσει τους Ευρωπαίους πολίτες μειώνοντας σημαντικά τα τροχαία ατυχήματα. Φωτεινή αρνητική εξαίρεση η χώρα μας η οποία στα χρόνια 1980-1997 σημείωσε αύξηση 60%.

      Ξέρετε με πόσα χιλιόμετρα έπεσε πάνω στην κολώνα της μπασκέτας ο μπασκετμπολίστας Μπόμπαν Γιάνκοβιτς; Ε; Με τέσσερα (4) χιλιόμετρα την ώρα. Και έμεινε ανάπηρος, παραπληγικός. Οταν λοιπόν το παιδί σας στέκεται λυμένο και όρθιο ανάμεσα στα δύο μπροστινά καθίσματα και φρενάρετε ή τρακάρετε με περισσότερα από 4 χ.α.ω., ξέρετε τί είναι πιθανό να γίνει; Και πόσο συχνά πάτε με 4 χ.α.ω.; Και πόσο συχνά ο απέναντί σας πάει επίσης με 4 χ.α.ω.;

5-3-2012 Eλληνική Χορτοφαγία Στέλιος ΠΑΝΤΑΖΗΣ - Μαρία ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ

e 5-3-2012 097Ομοιοπαθητικός Ιατρός    -    Ιατρός Αιματολόγος

"Ελληνική Χορτοφαγία".

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-Σύλλογος ΔΡΥΑΝΙΣΤΑ

-Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας

-Σύλλογος Θρακών Πιερίας

.

https://youtu.be/OABtIR4WE_g

.

 

           Mιά "Διαφορετική" Εκδήλωση διοργάνωσε την Δευτέρα 5-3-2012 Η Σχολή Γονέων - Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Κατερίνης. Με ομιλητές δύο γιατρούς, την κ. Μαρία Συμεωνίδου και τον κ. Στέλιο Πανταζή οι οποίοι μίλησαν στην αρχή για την ελληνική χορτοφαγία και τα πλεονεκτήματα της, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης το κοινό της Σχολής Γονέων δοκίμασε υπέροχες γέυσεις απο τον μπουφέ ο οποίος παρατέθηκε απο τους ομιλητές.

    Πρώτος μίλησε ο κ. Πανταζής που ασχολείται με την εναλλακτική ιατρική και όρισε τη χορτοφαγία στην αποφυγή των φαγητών που προέρχονται από θηλαστικά, πτηνά και ψάρια .Χορτοφάγος είναι λοιπόν όποιος τρέφεται με φρούτα ,λαχανικά, όσπρια, δημητριακά αναποφλοίωτα και ξηρούς καρπούς και τα περιλαμβάνει αυτά σε κάθε γεύμα. Είναι από κάθε άποψη υγιεινή η χορτοφαγία. Υπάρχουν βέβαια και οι ημιχορτοφάγοι που τρώνε τρεις φορές το μήνα κοτόπουλο, ψάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα.

   Οι μελέτες απέδειξαν ότι αυξάνονται τα περιστατικά καρδιοπάθειας κατά 93% για όσους τρώνε κρέας 2 φορές την εβδομάδα και 131% για περισσότερες από 2.Η συχνή χρήση κρέατος αυξάνει τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση και τον καρκίνο του μαστού. Με πειράματα και μελέτες διαπιστώθηκε ότι η διατροφή με όσπρια δύο φορές την εβδομάδα μειώνει την εμφάνιση του καρκίνου του εντέρου και γενικά η χορτοφαγία μειώνει κατά 75% τον καρκίνο του πνεύμονα ακόμη και στον καπνιστή.

e 5-3-2012 046

       Απαραίτητες λοιπόν και υγιεινές οι τροφές που περιλαμβάνουν λαχανικά ,φρούτα ,όσπρια ,ξηρούς καρπούς και ζωντανό γιαούρτι-με αυτόν τον όρο εννοείται το ελληνικό, που η επιγραφή στη συσκευασία του αναγράφεται στα ελληνικά. Φυσικό ήταν ένα τέτοιο θέμα που αφορούσε στη διατροφή και την υγεία να προκαλέσει πολλές ερωτήσεις και να δημιουργήσει ένα δημιουργικό διάλογο.

 

20-2-2012 Xρίστος ΤΣΟΛΑΚΗΣ

xristos tsolakis 20-2-2012 089Oμ. Καθηγητής Ελληνικής Γλώσσης Α.Π.Θ.

"Η Ελληνικότητα της Μακεδονίας".

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:   

-Διέθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας.

-Διέθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας.

-Λύκειο Ελληνίδων Κατερίνης

 .

Δείτε το βίντεο της εκδήώσης εδώ: https://youtu.be/0JRRGmVniUQ

.

 

       Την Δευτέρα 20\2\2012 ο ομότιμος καθηγητής Ελληνικής Γλώσσας Α.Π.Θ. κ.Χρίστος Τσολάκης ενθουσίασε το πολυπληθές ακροατήριο του συνεδριακού κέντρου του δήμου Κατερίνης με την ομιλία του για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας στα πλαίσια των ομιλιών της Σχολής Γονέων-Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης. Το γειτονικό κράτος των Σκοπίων προσπαθώντας να αποδείξει γλωσσικά ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες αλλά απόγονοι των Ιλλυριών, τροφοδότησαν τις βιβλιοθήκες και τα Πανεπιστήμια της υφηλίου με πλαστά συγγράμματα, παρόλο που ο Χατζιδάκις γλωσσολογικά και ο Μανόλης Ανδρόνικος με την αρχαιολογική σκαπάνη απέδειξαν ότι η γλώσσα των αρχαίων Μακεδόνων ήταν ελληνική. Αναφερόμενος ο ομιλητής στη γλωσσολογία μας θύμισε την ομαδοποίηση των γλωσσών των λαών και ιδιαίτερα της ινδοευρωπαϊκής ομοεθνίας στην οποία υπαγόμαστε .Σύμφωνα με κάποιες θεωρίες οι λαοί αυτοί ξεκίνησαν

xristos tsolakis 20-2-2012 067

 από τη Μεσόγειο και επεκτάθηκαν προς όλες τις κατευθύνσεις εκτός από την Αφρική, ενώ άλλες θεωρίες υποστηρίζουν ότι κατοικούσαν στο γεωγραφικό τόξο της Ευρώπης-Βαλτική,Άλπεις, Αίνο μέχρι και Εύξεινο Πόντο. Άλλη άποψη αναφέρει ότι οι Έλληνες ήταν γηγενείς που από το 5000 π.Χ.αποκόπηκαν από την κεντρική Ευρώπη, κατέβηκαν νοτιότερα του Δούναβη και διαφοροποιήθηκαν σε Αιολοαχαιούς, Ίωνες και Δωριείς- οι Ίωνες εγκαταστάθηκαν το 2000 π.Χ. οι Αιολοαχαιοί το 1700 π.Χ. και οι Δωριείς το 1300 π.Χ. περίπου. Οι τελευταίοι, πολεμικό φύλο, εγκαταστάθηκε στη Μακεδονία και εξαπλώθηκε, όπως και τα άλλα φύλα, στην κεντρική και νότια Ελλάδα καθώς και τη νησιωτική και τη Μικρασιατική.

13-2-2012 Χαρά ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

  . 13-2-2012 087

Δασκάλα

"Η Ειμαρμένη Ζεί"

ΣΥΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ;

-Εκπαιδευτικο Συγκρότημα ΠΛΑΤΩΝ

-Σ.ΜΕ.ΚΑ.ΔΕ.

.

Δείτε το βίντεο της εκδήώσης εδώ: https://youtu.be/iHngUUuT_Rk

.

 

   Συγκίνησε το πολυπληθές ακροατήριο της Σχολής Γονέων Κατερίνης η ηρωική δασκάλα του "Δερείου" κ.Χαρά Νικοπούλου. Με ένα ξέσπασμα ψυχής και ποιητικό λόγο κατενθουσίασε τους παρευρισκομένους με θέμα "Η ειμαρμένη Ζεί". Αναφέρθηκε στη σύζευξη του Ελληνισμού με τον Χριστιανισμό, στο κάλος του Έλληνα και στο λειτούργημα του δασκάλου.

    Ἑλλάδα εἶμαι δημιούργημά σου. Μοῦ εἶπες πὼς εἶμαι τυχερή, γιατί δὲν γνώρισα τὴ Xούντα… Μὰ μὲ ὑποχρέωσες νὰ ζῶ σὲ μία δημοκρατία ποὺ τὴ χούντα τῆς κρατοῦσαν καλὰ οἱ δημοκράτες πολιτικοί της. Μοῦ ἔμαθες τὰ πρῶτα Ἑλληνικά, με δασεῖες-περισπωμένες,… μὰ πρὶν καλὰ-καλὰ τὰ μάθω τὰ κατήργησες. Ενῶ ἤμουν Δευτέρα δημοτικοῦ… Μὲ ἕντυσες μὲ μπλὲ ποδιά… αὐτὴ γιὰ τὸ σχολεῖο μὲ τ’ ἄσπρο γιακαδάκι… κι ὅταν ἄρχισε νὰ μοῦ ἀρέσει τὴν κατήργησες. Πάντα γιὰ τὸ καλό μου, χωρὶς νὰ μὲ ρωτήσεις… Μὲ ἔμαθες νὰ λέω τὸν ἐθνικὸ ὕμνο καὶ πλήρωνες δασκάλους γιὰ νὰ μὲ μάθουν πὼς τιμιότερον ἁπάντων ἐστι ἡ πατρίς. Μὰ σὰν μεγάλωσα ἄφησες τὴ σημαία νὰ χαθεῖ στὸν βράχο τῶν Ἰμίων…

Μὲ ἔβαλες νὰ μάθω ἱστορία γιὰ νὰ μπῶ στὸ πανεπιστήμιο καὶ ἀρχαία ἑλληνικά. Μὰ σήμερά μου λὲς πὼς ἡ Μακεδονία εἶναι τὰ Σκόπια καὶ ἡ Θράκη μᾶς Τουρκία… Σὰν ἔγινα ἔφηβη μὲ ἔβαλες νὰ δῶ τὸν Λάλα ἁλυσοδεμένο νὰ χάνει τὴ ζωή του γιὰ ἐσένα… Καὶ σήμερα ἐσὺ δίνεις ἰθαγένεια στὸν κάθε ἀλλοδαπὸ μὰ ὄχι στὸν Ἕλληνα τὸν σταυρό… γιὰ φαντάσου…

Μοῦ δίδαξες σὰν ἥρωα καὶ ἐθνάρχη τὸν Βενιζέλο… μὰ σὰν ἔγινα δασκάλα τὸν βρῆκα νὰ προδίδει ἐσένα Ἕλληνα …θυμᾶσαι τὸν Γενάρη τοῦ 34…ἐκεῖ στὴ Σουηδία… προτείνει γιὰ τὸ Νόμπελ τῆς Εἰρήνης τὸν σφαγέα τῶν προγονῶν μου Κεμάλ…!!!
Μοῦ ζήτησες νὰ ἔχω κριτικὴ σκέψη… μὰ ἔκοψες τὴν ἔκθεση ὡς μάθημα καὶ λογοκρίνεις τὴ σκέψη μου… Βλέπεις ἐγὼ γιὰ ἐσένα εἶμαι ἀκραία…

6-2-2012 π.Κωνσταντίνος ΣΤΡΑΤΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

Δρ.Θεολογίας - Δρ Οικονομικών6-2-2012 051

"Η Οικονομική κρίση ώς αποτέλεσμα του Εσκοτισμένου Νοός".

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-Ι.Μ.Κίτρους Κατερίνης

-Ένωση Θεολόγων Πιερίας

-Σύλλογος Πολυτέκνων Πιερίας

.

Δείτε το βίντεο της εκδήώσης εδώ: https://youtu.be/O6TU9kfL3DE

.

 

    O πατέρας Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος Διδάκτωρ Θεολογίας και μεταπτυχιακός στην Οικονομική επιστήμη ανέλυσε με γλαφυρό αλλά και στην συνέχεια με οπτικοακουστικό τρόπο τα αίτια της οικονομικής κρίσης ως αποτέλεσμα του εσκοτισμένου Νοός στην χώρα μας.

Ξεκίνησε αναφέροντας Σοφούς Αρχαίους Έλληνες όπως ο Πλούταρχος, ο οποίος μιλώντας για την οικονομική κρίση στην Αρχαία Αθήνα στο έργο του «Περί του μην δανείζεσθαι» έλεγε πώς εμείς ως υποκειμενικοί παράγοντες ευθυνόμεθα για την κρίση. Υπεύθυνος για την οικονομική κρίση είναι ο εσκοτισμένος νούς, η αιτία της πτώσης του ανθρώπου. Ο Πλάτωνας στους «Βίους του» έγραφε ότι Απαγορεύεται να δανείζεται κανείς νερό από τον γείτονα του εάν δεν βρεί πρώτα το δικό του. Πρώτα εξετάζεις πλούτο δικό σου και εάν δεν έχεις τότε δανείζεσαι από τον πολύ διπλανό σου. Και μόνο για πολύ σημαντικά ζητήματα. Η Τρυφή και η μαλθακότητα αναγκάζουν τους ανθρώπους να δανείζονται (Ρωμαιοκρατία). Ο περιηγητής Παυσανίας είδε την Ελλάδα να καταρρέει (Μονομαχίες αντί τραγωδίες στο θέατρο του Διονύσου). Το περίφημο άγαλμα

της Αθηνάς είχε επενδυθεί με μετακινούμενο ένδυμα 40 ταλάντων χρυσού για να μπορεί να αφαιρεθεί και να πουληθεί ο χρυσός σε περίπτωση ανάγκης της Αθήνας όπως και έγινε. Ο Πλούταρχος αναφέρει επίσης πώς όταν οι Καρχηδόνιοι χρειάστηκαν σύρματα, όλες οι γυναίκες της Καρχηδόνας έκοψαν τα μαλλιά τους και με αυτά κατασκευάσαν σύρματα για την Καρχηδόνα. Έδωσαν κάτι από το είναι τους. Ο Βασιλιάς Αντίγονος είδε τον φιλόσοφο Κλεάνθη να αλέθει και σε ερώτηση του πώς το καταδέχεται ο Κλεάνθης του απάντησε πώς «Δεν εγκαταλείπω ούτε την Φιλοσοφία, ούτε όμως και τα ταπεινά πράγματα που μας θρέφουν».

23-1-2012 Iωάννης ΠΑΡΙΣΗΣ - Σάββας ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ

Υποστράτηγος ε.α.Δρ.Διεθνών Σχέσεων - Αντισυνταγματάρχης ε.α. - Εκδότης

Οι δρόμοι της Ενέργειας - Η Πορεία των Εθνικών μας θεμάτων.

- 23-1-2011 034ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ε.Σ.

-Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ε.Σ.

.

Δείτε το βίντεο της εκδήώσης εδώ: https://youtu.be/1tv0hRZc4qk

.

 

      Με εξαιρετική προσοχή άκουσε το πολυπληθές ακροατήριο της Σχολής Γονέων-Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης τους δύο ομιλητές  στο συνεδριακό κέντρο του δήμου Κατερίνης.

     Πρώτος μίλησε ο κ. Σάββας Καλεντερίδης ,αντισυνταγματάρχης Ε.Σ. ε.α.-εκδότης με θέμα «Η πορεία των Εθνικών μας Θεμάτων». .Στην αρχή ο κ. Καλεντερίδης αναφέρθηκε στα γειτονικά μας κράτη ξεκινώντας από τη Βουλγαρία με την οποία παρά το κακό ιστορικό μας παρελθόν σήμερα δεν υπάρχει πρόβλημα εθνικής ασφάλειας , ενώ με τα Σκόπια δεν πρέπει να κάνουμε καμία υποχώρηση ως προς την ονομασία- ούτε επιθετικό προσδιορισμό ούτε γεωγραφικό. Στην Αλβανία παραμένει ανοικτό το ζήτημα των Βορειοηπειρωτών και η σχέση να κυμαίνεται από ουδέτερη έως δημιουργία προσπάθειας στρατηγικής σχέσης. Γενικά κατά τον ομιλητή τα Βαλκάνια αποτελούν μία πυριτιδαποθήκη στην οποία οι ξενοκίνητοι εθνικισμοί μεταδίδονται ως ασθένεια. Με Ιταλία ,Λιβύη και Αίγυπτο εκκρεμούν οι οριοθετήσεις των θαλασσίων ζωνών και πιο συγκεκριμένα της ΑΟΖ (αποκλειστική οικονομική ζώνη ).

 

Στις αρχές του 21ου αιώνα βρέθηκαν πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο που θέλησαν να τα εκμεταλλευθούν αποκλειστικά ξένες εταιρείες με το σχέδιο Ανάν. Παρά την ενδοτική παραπληροφόρηση σε Ελλάδα και Κύπρο ο ενημερωμένος Κύπριος πολίτης δεν τρομοκρατήθηκε κι ακολούθησε το ΟΧΙ του ηγέτη του Τάσσου Παπαδόπουλου με αποτέλεσμα να οριοθετήσουν οι Κύπριοι την ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες και να εκμεταλλεύονται ελεύθερα τα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου.

- 23-1-2011 059

   Δυστυχώς τα εθνικά μας θέματα δεν αποκαλύπτονται στο λαό ,στρογγυλοποιούνται από κόμματα ,διανοούμενους ,ΜΜΕ- ουσιαστικά το πολυπλόκαμο τέρας- ενώ χαρακτηρίζονται απαξιωτικά όσοι προσπαθούν να ενημερώσουν. Τα κράτη προοδεύουν όταν οι πολίτες ενημερώνονται σωστά και οι ηγεσίες είναι άξιες. Αναφέρθηκε στο θέμα της παράδοσης Οτσαλάν λέγοντας χαρακτηριστικά «Πολιτικοί των έφεραν πολιτικοί τον παράδωσαν και ο νοών νοείτο»

 

16-1-2012 Iωάννης ΚΑΖΤΑΡΙΔΗΣ

 16-1-2012 053

Διεθυντής Β/μιας Εκπαίδευσης Ν.Πιερίας - Συγγραφέας

"100 Χρόνια Ελεύθερης Κατερίνης"

 

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2012

-Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας

-Βιβλιοπωλείο "ΜΑΤΙ".

.

Δείτε το βίντεο της εκδήώσης εδώ: https://youtu.be/r5P_0jg_40A

.

 

     Μέσα σ’ ένα πανηγυρικό κλίμα ξεκίνησαν τη νέα χρονιά οι ομιλίες της Σχολής Γονέων-Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης τη Δευτέρα 16-1-2012 με την ομιλία του Διευθυντή Β\θμιας Εκπαίδευσης Ν .Πιερίας και συγγραφέα κ. Γιάννη Καζταρίδη με θέμα “100 χρόνια ελεύθερης Κατερίνης” .Την ατμόσφαιρα ζέσταναν στην αρχή με τα παραδοσιακά τους τραγούδια τα μέλη της χορωδίας του συλλόγου Μικρασιατών υπό τη διεύθυνση του κ.Πατρή. Στη συνέχεια τιμήθηκαν για την πολύτιμη προσφορά τους στη Σχολή Γονέων ως Επίτιμος Πρόεδρος ο κ. Δημηνάς Δημήτριος και ως Επίτιμος Αντιπρόεδρος ο κ. Αρβανίτης Κωνσταντίνος.

16-1-2012 055

Άρχισε λοιπόν πανηγυρικά η πρώτη εκδήλωση για τον πρώτο αιώνα ελεύθερης Κατερίνης. Ο ομιλητής που ασχολήθηκε με σειρά βιβλίων του για την Κατερίνη, αναφέρθηκε στην αρχή γι’ αυτήν την ραγδαία αύξηση πληθυσμού- για τα ελληνικά δεδομένα- από την κώμη των ελάχιστων οικιών στα 1870 στο σημερινό αστικό κέντρο των 80.000 κατοίκων. Άσημο χωριό πριν από 150 χρόνια ,δεύτερη πόλη πληθυσμιακά μετά τη Θεσσαλονίκη στη Μακεδονία σήμερα.

19-12-2011 Λέανδρος ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

tasioulas leandros. 19-12-2011 032Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Μsc, Phd Electrical Engineering Maryland H.Π.Α.

"Η Κοινωνία της Πληροφορίας".

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-Α.Τ.Ε.Ι. Παράρτημα Πιερίας

-Βιβλιοπωλείο ΜΑΤΙ

-Ελληνική Εταιρεία "ΠΑΙΔΕΙΑ".

.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/whO6UTt2lJM

.

 

tasioulas leandros. 19-12-2011 046

 

 

 

 

 

 

 

          Στην τελευταία διάλεξη της η Σχολής Γονέων – Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης, είχε τη χαρά να φιλοξενεί τον καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.Λέανδρο Τασιούλα, καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα “Η κοινωνία της Πληροφορίας” .Ο ομιλητής αναφέρθηκε με σαφήνεια στο ευρύ θέμα της αντίστοιχης επιστήμης που άπτεται πολλών κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων και που συνεχώς εξελίσσεται.

       Κάνοντας μία ιστορική διαδρομή ξεκινάμε από την τυπογραφία , τη φωτογραφία ,τον τηλέγραφο ,το τηλέφωνο ,την τηλεόραση και τα ψηφιακά μέσα πληροφοριών ,με κύριο το διαδίκτυο που καταγράφει ,επεξεργάζεται και μεταδίδει πληροφορίες .Χρονολογικά η σχέση διαδικτύου με την κοινωνία αρχίζει με τη δημιουργία τρανζίστορ στο εργαστήριο Bell των Η.Π.Α. στα 1948 και συνεχίζεται στη δεκαετία του 1970 με τη δημιουργία του πρώτου δικτύου ,του πρώτου e-mail ,της πρώτης σύνδεσης με Ευρώπη ,ενώ στη δεκαετία του 1980 το διαδίκτυο έχει ευρεία διάδοση για εκπαιδευτική χρήση στα Πανεπιστήμια των Η.Π.Α..

 

15-12-2011 Γέρων Εφραίμ Βατοπαιδινός

 . 15-12-2011 033

Καθηγούμενος Ι.Μ.Μ.Βατοπαιδίου Αγίου Όρους

"Η Ουσία του Μοναχισμού".

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-Πνευματικό Κέντρο Ι.Μ.Κίτρους & Κατερίνης

-Γ.Ε.Χ.Α. Κατερίνης

-Σύλλογος Προσκυνητών Αγίου Όρους "Παναγία η Πορταίτισσα".

 

.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/osX7gBlUIaM

.

 

 

 

 

        

Ο γέροντας Εφραίμ ενθουσίασε το ακροατήριο της Σχολής Γονέων ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ μέσα σε κλίμα κατάνυξης και ψυχικής ευφορίας. Με τον καθαρό και ανεπίτήδευτο λόγο του μετέφερε στίς καρδιές των ακροατών το πνεύμα και την ομορφιά του Αγίου Όρους

 15-12-2011 046 15-12-2011 163

     Την 15-12-2011 η σχολή Γονέων -Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης- εκτάκτως ημέρα Πέμπτη (είχε ομιλητή τον π. Εφραίμ ,καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους με θέμα “H ουσία του Μοναχισμού”. Μέσα σε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα το πολυπληθές ακροατήριο άκουσε με προσοχή τον γέροντα να μιλά για τους μοναχούς ,το έργο και την κλήση τους καθώς και για το Περιβόλι της Παναγίας γενικότερα.

    Ο ομιλητής πήρε αφορμή στην αρχή της ομιλίας του από τα αναρίθμητα κειμήλια που υπάρχουν στις μονές και ιδιαίτερα στο Βατοπαίδι και κυρίως για την τιμία ζώνη της Παναγίας και το πρόσφατο προσκύνημά της από τους Ρώσους. Με την προσκύνηση αυτή των 3.500.000 Ρώσων σε 15 πόλεις , με ουρές χιλιομέτρων κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες φάνηκε ο σεβασμός μέσω του κειμηλίου προς την Παναγία και τον αγιορείτικο μοναχισμό. Ο συμβολισμός της τιμίας ζώνης για την αγνότητα ,την παρθενία ,την υπακοή και την καθαρότητα είναι μαζί και με την ακτημοσύνη οι αρχές του μοναχού.

12-12-2011 Σταύρος ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

12-12-2011 009Νευρολόγος - Ψυχίατρος Καθηγητής Α.Π.Θ.

"Ο Άνθρωπος στίς κρίσιμες εποχές".

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-Ιατρικός Σύλλογος Πιερίας

-Φαρμακευτικός Σύλλογος Πιερίας

.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ:https://youtu.be/GqDkHdcGEoQ

.

 

mpalogiannis 12-12-2011 025

       Μία πνευματική πανδαισία αποτέλεσε η σημερινή ομιλία της σχολής Γονέων - Aνοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης την Δευτέρα 12-12-2011 με ομιλητή τον κ.Σταύρο Μπαλογιάννη, νευρολόγο-ψυχίατρο, καθηγητή του Α.Π.Θ. με θέμα "Ο άνθρωπος στις κρίσιμες εποχές ή η αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου". Ό άνθρωπος πάντα αγωνιούσε, γιατί εναγώνια ζητούσε κι αναζητούσε με αυτογνωσία τον εαυτό του. Για πολλούς τομείς και θέματα υπάρχει αγωνία. Αγωνία για το περιβάλλον που ξεκινά με το ενδιαφέρον για το "υγιές περιβάλλον άρα υγιής άνθρωπος" του Αριστοτέλη, την προστασία του φυσικού κόσμου από τον Μ. Βασίλειο, την έμπρακτη δράση για την οικολογική κρίση του σημερινού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, και το ενδιαφέρον των κρατών με το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ και την Agenda 21.

mpalogiannis. 12-12-2011 014

4-12-2011 Κώστας ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

4-12-2011 t 064Δημοσιογράφος - Συγγραφέα

"Η Μασωνία στην Ελλάδα".

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-ΔΙΟΝ Τηλεόραση

-Ράδιο Ενημέρωση 92,2

-Ράδιο Όλυμπος 101,5

-Δημ.Ραδ.Κατερίνης 101,50

-Ράδιο Αλέξανδρος 106,30

.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ:https://youtu.be/8wUzQVEsRYc

.

 

Ενθουσίασε το ακροατήριο της Σχολής Γονέων Κατερίνης ο διαπρεπής και εκλεκτός ρεπόρτερ, νομικός καί συγγραφέας κ.Κώστας Τσαρούχας την Κυριακή 4-12-2011. Πέντε απο τους 6 έξη πραξικοπηματίες ήταν μέλη Μασωνικών στοών καθώς και πολλοί πολιτικοί τους οποίους ονομάτισε.

 Το θέμα που διαπραγματεύτηκε με το κοινό του Ανοικτού Πανεπιστημίου ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ήταν "Η Μασωνία στην Ελλάδα" ένα θέμα που ο κ.Τσαρούχας κατέχει καλώς μια που ασχολείται με αυτό τα τελευταία 40 χρόνια.

4-12-2011 t 012

 

28-11-2011 Σταύρος ΛΥΓΕΡΟΣ

 28-11-2011 006Δημοσιογράφος - Συγγραφέας

"Από την Κλεπτοκρατία στην Χρεοκοπία".

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-Επιμελητήριο Πιερίας

-Συνεταιριστική Τράπεζα Πιερίας

-Τράπεζα ΚΥΠΡΟΥ

 .

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ:https://youtu.be/LVhotLPixz8

.

 

    Tην Δευτέρα 28-11-2011 στα πλαίσια της Σχολής Γονέων-Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης- σε μία κατάμεστη αίθουσα μίλησε ο γνωστός και καταξιωμένος δημοσιογράφος-συγγραφέας κ. Σταύρος Λυγερός με θέμα «Από την Κλεπτοκρατία στη Χρεοκοπία». Στην αρχή ο ομιλητής αναστοχάζεται με αυτοκριτική τους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε όλοι και όπως προέβλεψε θα γίνουν ακόμη δυσκολότεροι. Απαραίτητη η αυτοκριτική για την ελληνική κοινωνία εφόσον με την παθογένειά της αποδείχτηκε ο πιο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης.

  Μετά τη μεταπολίτευση δημιουργήθηκε ανομολόγητο και ισχυρό «συμβόλαιο» μεταξύ άρχουσας τάξης και μικρομεσαίων για πιθανή ίση κατανομή πλούτου-δημιουργήθηκε όμως μοντέλο πλαστικής ανάπτυξης εξαιτίας της αυθαιρεσίας ,της σπατάλης , του πλουτισμού και του παρασιτισμού.

28-11-2011 027

  Με τη δανειοδότηση των ευρωπαικών κονδυλίων κι αργότερα με το εύκολο δανεικό χρήμα της ΟΝΕ ο Έλληνας βολεύτηκε κι η κοινωνία διολίσθησε. Η ελληνική κρίση είχε αρχίσει χρόνια πριν αλλά αποκαλύφθηκε χωρίς ψιμύθια το 2008 μαζί με την κρίση της Ευρώπης. Η κοινωνία δεν ήταν άμοιρη ευθυνών αλλά το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι , διότι τους κανόνες τους θέτει το πολιτικό σύστημα. Πού οφείλονται όμως οι κρίσεις ισχυρών οικονομικών κρατών όπως η Ιταλία και οι ΗΠΑ?

21-11-2011 Δημήτρης ΚΑΖΑΚΗΣ

 

21-11-2011 049Οικονομολόγος - Αναλυτής

"Το χρονικό των χρεοκοπιών του

Ελληνικού κράτους και η κρίση σήμερα"

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2011

-Επιμελητήριο Πιερίας

-Εργατικό κέντρο Κατερίνης

 .

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ:https://youtu.be/DDl-IXn_lsE

.

 

   Καθήλωσε τούς ακροατές της Σχολής Γονέων ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ την Δευτέρα 21-11-2011 ο Δημήτρης ΚΑΖΑΚΗΣ σε μια ιστορική διάλεξη για τις χρεoκοπείες της Ελλάδος.

    Η πρώτη μας χρεοκοπία, γνήσια χρεοκοπία σαν ελληνικό κράτος, συνέβη στα 1827. Η πρώτη πράξη που έκανε ο κυβερνήτης τότε ήταν να δηλώσει αδυναμία πληρωμής των λεγόμενων "δανείων ανεξαρτησίας" που ούτε δάνεια ήταν, ούτε για την ανεξαρτησία της χώρας δόθηκαν και το πρωτόκολλο του Λονδίνου το 1830 που συνέταξαν οι μεγάλες δυνάμεις, ερήμην φυσικά των Ελλήνων, προσδιόριζε με το άρθρο 6 ότι οι μεγάλες δυνάμεις επειδή ακριβώς τους χρωστάνε οι Έλληνες μπορούν να μπαίνουν όποτε γουστάρουν στη χώρα και να κάνουν ότι γουστάρουν σ' αυτή τη χώρα.

 

   Η δεύτερη χρεοκοπία έσκασε στα 1843. Εκεί έγινε και η εξέγερση της 3ης Σεπτέμβρη του 1843 που διεκδικήθηκε σύνταγμα. Επειδή όμως το ελληνικό κράτος αδυνατούσε να πληρώσει ή να έρθει σε διευθέτηση με τους χρηματιστές του, του επιβλήθηκε η πρώτη κατοχή (σε απελευθερωμένο ελληνικό κράτος) που είναι η κατοχή του 1853 όταν Άγγλοι και Γάλλοι αποβίβασαν 15.000 πεζοναύτες στο Πειραιά, ασκήσανε κατοχή επί μια σχεδόν 10ετία που ήταν από τις πιο αιματηρές κατοχές που έζησε ο τόπος και ο λόγος ήταν το δημοσιονομικό, η καταβολή του χρέους στους τοκογλύφους, στις μεγάλες δυνάμεις. Όποιος ξέρει από ιστορία γνωρίζει ότι είχαμε τη δική μας οκτωβριανή επανάσταση τον Οκτώβριο του 1862 όταν εξεγέρθηκε ο λαός, καθάρισε τα κόμματα της κατοχής, το αγγλικό και το γαλλικό, διέλυσε τα πάντα, έδιωξε τον Όθωνα και δημιούργησε τις προϋποθέσεις ενός νέου συντάγματος, μιας νέας συνταγματικής αρχής, που θεωρήθηκε ως η πλέον δημοκρατική της Ευρώπης εκείνη την εποχή. Ο λαός πάντα δηλαδή έκανε το χρέος του.

21-11-2011 042

 

    Η 3η μεγάλη χρεοκοπία είναι η μόνη γνωστή (που αναφέρεται δηλαδή στα ιστορικά βιβλία), το "δυστυχώς επτωχεύσαμεν" του Χαριλάου Τρικούπη στα 1893. Πήγε σε διαπραγμάτευση τότε η κυβέρνηση με τους ομολογιούχους, η κυβέρνηση Τρικούπη και ο Τρικούπης έλεγε, "παιδιά τι θέλετε να κάνουμε τώρα, να σας τα δώσουμε όλα άμα θέλετε, με εξαίρεση δυο πράγματα". "Δεν παραχωρούμε την εθνική κυριαρχία της χώρας, δεν παραχωρούμε το δημόσιο ταμείο". Φυσικά οι ομολογιούχοι δεν το δέχτηκαν αυτό και στήσανε, έχοντας σύμμαχο το παλάτι που κατείχε ελληνικά ομόλογα, τον περίφημο πόλεμο του 1897, που ήταν στημένος από την αρχή μέχρι το τέλος μόνο και μόνο για να κερδηθεί ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος στα 1898. Επειδή οι δανειστές της χώρας θέλανε να πληρώνονται σε χρυσάφι, πρωτομπήκε στην οικονομική φιλολογία της χώρας η ιδέα του σκληρού νομίσματος και μας έφτιαξαν τη χρυσή δραχμή. Οπότε ξεκινάει ένας νέος φαύλος κύκλος δανεισμού, απίστευτου δανεισμού γιατί η Ελλάδα έπρεπε να εξασφαλίσει το χρυσάφι, για να στηρίξει τη χρυσή δραχμή, άρα νέα δάνεια.

 

14-11-2011 Αναστάσιος ΜΑΡΙΝΟΣ

14-11-2011 002Διδάκτωρ Νομικής & Θεολογίας

Αντιπρόεδρος Συμβ.Επικρατείας επί τιμή.

"Γιατί επιβάλλεται η αναθεώρηση του Συντάγματος".

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2011

-Δικηγορικός Σύλλογος Κατερίνης

-Εκπαιδευτικό Συγκρότημα "ΠΛΑΤΩΝ".

 .

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ:https://youtu.be/NFU58jE1Kw8

.

 

Tην Δευτέρα 14-11-2011 στα πλαίσια των διαλέξεων της Σχολής Γονέων - Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης μίλησε ο αντιπρόεδρος Συμβουλίου Επικρατείας επί τιμή κ.Αναστάσιος Μαρίνος με το επίκαιρο θέμα «Γιατί επιβάλλεται η αναθεώρηση του Συντάγματος».

Επίκαιρο στις μέρες μας το θέμα λόγω της κρίσης, η οποία δεν είναι μόνο οικονομική αλλά πρωτίστως θεσμική και πολιτική. Η τελευταία αναθεώρηση του συντάγματος έγινε το 2008 και μπορεί να τροποποιηθεί μετά από 5 χρόνια δηλαδή το 2013. Με αυτό το ζήτημα ,κατά τον ομιλητή ,πρέπει να ασχοληθεί κυρίως η πολιτική και νομοθετική εξουσία και όχι με τις εκλογές.

14-11-2011 025

Ο κ.Μαρίνος σε μια καταιγιστική εξομολόγηση από καρδιάς, σημείωσε μία προς μία τις στρεβλώσεις του Συντάγματος μας αναφέροντας παραδείγματα τα οποία όπως τόνισε είναι απαράδεκτα και φτιαγμένα μόνο και μόνο για να εξυπηρετούν ημετέρους και κυρίως τον εκάστοτε πρωθυπουργό και τα κόμματα.

7-11-2011 Γεώργιος ΠΑΥΛΙΔΗΣ

7-11-2011  Γεώργιος ΠΑΥΛΙΔΗΣKαθ. Μαθησιακών Δυσκολιών Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Επίτιμος καθ.Brunel Univesity England.

"Διάσπαση προσοχής.

Συμπεριφορά - Μάθηση".


ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2011

-Διέθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν.Πιερίας

-Διέθυνση Β/μιας Εκπαίδευσης Ν.Πιερίας

-Λύκειο Ελληνίδων Κατερίνης

-Σ.ΜΕ.ΚΑ.Δ.Ε.
.

 Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ:https://youtu.be/elO7arof_fc
.

Ο καθ. Μαθησιακών Δυσκολιών κ. Γεώργιος Παυλίδης ενθουσίασε το ακροατήριο του, στην Σχολή Γονέων ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011.


Μέσα σε μία κατάμεστη αίθουσα στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Κατερίνης ο καθηγητής κ. Γεώργιος Παυλίδης , στα πλαίσια των ομιλιών της σχολής Γονέων-ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης , μίλησε για σχεδόν 4 ώρες για τη «Διάσπαση προσοχής-συμπεριφορά-μάθηση» και δέχτηκε πλήθος ερωτήσεων από γονείς και εκπαιδευτικούς που κατέκλυσαν την αίθουσα.

7-11-2011  Γεώργιος ΠΑΥΛΙΔΗΣΚάνοντας ο κ. Παυλίδης ιστορική αναδρομή αναφέρθηκε στον Ιπποκράτη που παρατήρησε την παρορμητικότητα και την απροσεξία και την αιτιολόγησε ως γρήγορη κίνηση της ψυχής. Ο Αριστοτέλης διέκρινε τους μεγαλοφυείς που δεν επικοινωνούν με τους άλλους εξαιτίας της έλλειψης συναισθηματικής νοημοσύνης.

7-11-2011  Γεώργιος ΠΑΥΛΙΔΗΣ

Σήμερα οι έρευνες αποδεικνύουν ότι η διάσπαση προσοχής, η υπερκινητικότητα και ο εκνευρισμός οφείλονται σε βιολογικά και κληρονομικά αίτια. Σε όλες τις χώρες τα 4 αγόρια έχουν διάσπαση και ένα μόνο κορίτσι. Εκτός από τα πρωτογενή αίτια τα κληρονομικά υπάρχουν και τα δευτερογενή του περιβάλλοντος . Δύσκολος τοκετός , κάπνισμα, αλκοόλ, ουσίες , μόλυνση από μόλυβδο ( αμόλυβδη βενζίνη) μειώνουν την επιφάνεια του εγκεφάλου.

31-10-2011 π.Μάξιμος ΚYΡΙΤΣΗΣ

05Kαθηγούμενος Ι.Μ.Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω.

 

"O Χριστός, η Ειρήνη ημών".

 

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2011

-Ι.Μ.Κίτρους @ Κατερίνης

-Ένωση Θεολόγων Πιερίας

-Σύλλογος Πολυτέκνων Πιερίας.

Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα για 23η συνεχόμενη χρονιά και κατανυκτική ατμόσφαιρα με τον αγιασμό έγινε σήμερα 31\10\2011 η έναρξη των ομιλιών της Σχολής Γονέων-Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης για το έτος 2011-2012 στο συνεδριακό κέντρο Κατερίνης.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο ηγούμενος της Ι.Μ.Αγ.Διονυσίου του εν Ολύμπω με θέμα << Ο Χριστός ,η Ειρήνη ημών >>.Επίκαιρο πάντα και ιδιαίτερα σήμερα στην ταραγμένη εποχή μας το θέμα που απασχολεί ανθρώπους και λαούς. Οι ρίζες της ειρήνης βρίσκονται στον Θεό διότι αποτελούν πολύτιμο δώρο του και για τον άνθρωπο βίωμα όχι ιδεολόγημα. Οι σχέσεις του ειρηνικού ανθρώπου κατευθύνονται προς τον Θεό ,τον πλησίον και τον εαυτό του.

02 04