31-1-2011 Έφη ΠΟΥΛΑΚΗ -ΠΑΝΤΕΡΜΑΛΗ

Έφη ΠΟΥΛΑΚΗ ΠΑΝΤΕΡΜΑΛΗ 31-1-2011Αρχαιολόγος

"Ο Μακεδονικός Όλυμπος῾

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-'Ενωση Φιλολόγων Πιερίας

-Σ.ΜΕ.ΚΑ.Δ.Ε.

 

 

Η αρχαιολόγος κ. Έφη Πουλάκη – Παντερμαλή μίλησε στη Σχολή Γονέων – Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011 με θέμα: «Ο Μακεδονικός Όλυμπος».
 Η κ. Έφη Πουλάκη – Παντερμαλή αφού ανέφερε, ότι εργάζεται στον τόπο μας από το 1971 (Δίον-Μαλαθριά), μίλησε για το μακεδονικό Όλυμπο, έναν όρο που ανάγεται στην αρχαιότητα. 

 

 

  Στην Πιερική γη υπάρχουν οικισμοί από τα προϊστορικά χρόνια. Στην εποχή του χαλκού είχαμε το Ηράκλειο ( Πλαταμώνα). Εκεί η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως έργα από τη μέση και ύστερη εποχή του χαλκού. Σώζονται επίσης τύμβοι λιθόκτιστοι του 2000 και του 1500 π.Χ. Επίσης ευρήματα έχουμε στις πηγές Αρτέμιδος και Αθηνάς.
 Μετά το 1500 π.Χ. έχουμε το μυκηναϊκό πολιτισμό, που κυριάρχησε στον Ελλαδικό χώρο. Πριν υπήρξε, βέβαια, ο μινωικός πολιτισμός. Σ’ αυτή την ύστερη εποχή του χαλκού ευρήματα έχουμε επίσης στον Άγιο Δημήτριο, στα Λείβηθρα και αλλού. Κοινό χαρακτηριστικό αυτής της εποχής είναι οι κιβωτιόσχημοι τάφοι.

img_0611

31-1-2011
 Μετά το 1200 π. Χ. ο τόπος έμεινε φτωχός και άσημος ως το 10ο αιώνα π. Χ. Η ανάκαμψη έρχεται πάλι από τα τέλη του 10ου αι. π. Χ .Τότε έχουμε και μια ευρύτερη κίνηση σχηματισμού του ονόματος Ελλάς. Η περιοχή μας επηρεάστηκε από τη νότια Ελλάδα και κυρίως από τη Χαλκίδα. Από τα ομηρικά έτη αναφέρεται και η τοποθεσία της Πέτρας Ολύμπου. Γύρω από την Μονή της Πέτρας υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλο οικισμό. Επίσης το Δίον που αργότερα έγινε η ιερή πόλη των Μακεδόνων. Στην παρολύμπια περιοχή υπάρχουν πολλοί τύμβοι (λιθοσωροί). Σ’ αυτούς συναντούμε την τροχήλατη κεραμική αλλά και τη χειροποίητη. Στη θέση Κρανιά Ηρακλείου (Κάστρο) βρέθηκαν σπόροι πολλών φυτών και μεταξύ αυτών και καρπουζιού.

31-1-2011


 Στην αρχαϊκή εποχή η Κρανιά μετατρέπεται σε νεκροταφείο. Εμφανίζεται πάλι τον 5ο αι. π. Χ. την εποχή που πέρασαν από εδώ οι Πέρσες. Επίσης το όνομα Πλαταμών είναι κι αυτό αρχαίο. Ζωή λοιπόν στην Κρανιά έχουμε από την αρχή της χαλκοκρατίας ως τη Ρωμαιοκρατία. Σφύζει από ζωή στα ελληνιστικά χρόνια και εμφανίζεται ανθρώπινη παρουσία ως τον 4ο αι. μ. Χ.

img_0654
 Τα Λείβηθρα ήταν κυρίως ιερός τόπος. Διέθετε ακρόπολη και μεγάλες γεωργικές εγκαταστάσεις κυρίως οινοποιητικές. Τα υλικά κτισίματος ήταν τα τοπικά δηλ. πέτρες, πηλός και ξύλα.
 Ένας άλλος οικισμός λειτούργησε στην τοποθεσία 3 πλατάνια. Η περιοχή βρίσκεται κοντά στον Πλαταμώνα. Πλήθος ευρημάτων όπως εργαλεία, σπόροι, αγγεία βρέθηκαν κι εδώ στα μεγάλα αγροτόσπιτα και κυρίως στο ονομαζόμενο συγκρότημα του Κομπολογιού. Τέλος τα αρχαιότερα ευρήματα στον μακεδονικό Όλυμπο βρέθηκαν στην πηγή των Μουσών.
 Μετά το πέρας της ομιλίας της κ. Έφης Πουλάκη διεξήχθη μακρά κι ενδιαφέρουσα συζήτηση και αναδείχθηκε ακόμα περισσότερο η σπουδαιότητα της ιστορίας της παρολύμπιας περιοχής μας. Απαντώντας ιδιαίτερα σε ερώτηση για το ποιους θεωρεί εχθρούς του Ολύμπου τόνισε, ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε οι εχθροί του και ότι αντιμετωπίζουμε αυτά τα ζητήματα με σχετική αδιαφορία. Θυσιάζουμε δυστυχώς τα πάντα στη λεγόμενη αξιοποίηση για οικονομική ανάπτυξη.

img_0670


 Η επόμενη ομιλία της Σχολής Γονέων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011 με ομιλητή τον τ. Υπουργό κ. Στέλιο Παπαθεμελή και θέμα: «Μάρτης του 1987».


31-1-2011