25-2-2013 π.Ανδρέας ΚΟΝΑΝΟΣ

33 Καθηγητής Θεολόγος

"Η Ζωή του Χριστού θεραπεύει τον Όλο Άνθρωπο"

-ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-Ι.Μ.Κίτρους & Κατερίνης

-ΓΕΧΑ Κατερίνης

 .

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/YZwZJy755L0

.

 

 Πλημμύρισε από κόσμο το Συνεδριακό κέντρο της Κατερίνης για να ακούσουν τον χειμαρρώδη λόγο του π.Ανδρέα Κονάνου, ενώ έξω από αυτό, είχαν πλημμυρίσει οι δρόμοι απο την καταρρακτώδη βροχή που σημειώθηκε πρίν την έναρξη της ομιλίας του.

 

084   018

    Συγκλονιστική στην απλότητά της και βαθύτατα θεολογική με το γνήσιο νόημα του Ευαγγελίου ήταν η ομιλία του π. Ανδρέα Κονάνου, καθηγητή –θεολόγου, τη Δευτέρα 25/2/2013, στα πλαίσια των ομιλιών της Σχολής Γονέων –Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης στο Συνεδριακό Κέντρο του δήμου Κατερίνης. Το θέμα της ομιλίας ήταν "Η Ζωή του Χριστού θεραπεύει τον Όλο Άνθρωπο". Με πολλή προσοχή άκουσαν οι φίλοι της Σχολής Γονέων τον χαρισματικό π.Ανδρέα ,όχι μόνο από την Κατερίνη αλλά και από άλλους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας και για άλλη μία φορά πλημμύρισαν  το Συνεδριακό κέντρο.

023

040
    Στην αρχή ο ομιλητής, αναφερόμενος στη θεραπεία ψυχής και σώματος κοντά στον Χριστό, καθόρισε τον άνθρωπο ως σύνολο-όλον που δεν κομματιάζεται κι ό,τι παίρνει από τον Χριστό και την Εκκλησία το ζει και ως εκ τούτου ακτινοβολεί. Άλλωστε καρδίας ευφραινομένης θάλλει το πρόσωπον. Η εκκλησία αποτελεί την αφετηρία, μεταφέρει τον Χριστό ως τρόπο ζωής σε όλες τις πλευρές του βίου. Αν η εκκλησία δε με θεραπεύει ,δε φταίει αυτή αλλά εμείς που είμαστε Χριστιανοί της Κυριακής, των λόγων και δεν αναπτύξαμε προσωπική σχέση με τον Θεό.Με πρακτικό τρόπο απελευθερώνεται και αποτοξινώνεται σωματικά και πνευματικά κάποιος με τη νηστεία και το λιγοστό φαγητό. Η σωστή προσευχή λειτουργεί θεραπευτικά, όταν με πίστη τα ακουμπήσουμε  όλα στα πόδια του Χριστού. Γαληνεύουμε όταν αγγίξουμε τον γαλήνιο Θεό και δε μεταφέρουμε το άγχος μας ,όπως οι μαθητές ξύπνησαν με αγωνία τον Χριστό κατά την τρικυμία. Το μυστήριο της εξομολόγησης γλυτώνει από τη σωματοποίηση του άγχους, αιτίας πολλών ασθενειών. Λειτουργεί θεραπευτικά, ανακουφιστικά αρκεί να ξεπλένουμε τα στάσιμα νερά του βάρους της δικής μας ψυχής.

041

045

006

       Θεραπευτικά λειτουργεί η ευχαριστία προς τον Θεό και η αποφυγή γκρίνιας, έντασης και παραπόνων με τους άλλους μέσα κι έξω από το σπίτι . Μας λείπει το μέτρο και η ισορροπία και με τη συμπεριφορά μας προσβάλλουμε τον ίδιο τον Θεό. Πριν φτάσουμε στο << υπέρ φύση>> κατακτούμε το <<κατά φύση>>. Αλλάζουμε ό,τι μπορούμε, διαφορετικά , χωρίς μοιρολατρεία, δεχόμαστε τη ζωή όπως έρχεται. Στην ψυχική και σωματική υγεία πολύτιμη αρωγός είναι η πίστη στην Πρόνοια του Θεού. Να ζούμε το παρόν κι όχι το παρελθόν και το μέλλον- άλλωστε επιζητούμε τον άρτον τον επιούσιον για σήμερα. Η πίστη σωστά ορίστηκε ως << πραγμάτων έλεγχος μη βλεπομένων >>. Πίστη ουσιαστική σαν αυτή των δέκα λεπρών που υπάκουσαν και πορεύτηκαν προς τους ιερείς ενώ δεν είχαν θεραπευτεί. Τελικά καλός Χριστιανός είναι αυτός που με τη ζωή του δείχνει τον Χριστό κι όχι αυτός που μόνο μιλά γι’ Αυτόν. Κατά τη ρήση του Γκάντι ,ο Χριστός μ΄αρέσει πολύ αλλά όχι οι Χριστιανοί. Όταν ζει κάποιος με τον Χριστό, θεραπευτικά ,τον μεταφέρει στους γύρω. Αρκεί να ζει με πληρότητα , να πραγματώνει τα υγιή όνειρά του, να ζει την εσώτατη επιθυμία της ζωής του και να προσβλέπει στην Εκκλησία ως ένα θεραπευτήριο. Ο άμεσος και ευθύς λόγος του πατρός Ανδρέα προκάλεσε διάλογο που ικανοποίησε τους ακροατές.

087

117

132

177
     Η επόμενη ομιλία ορίστηκε για τις 4/3/2013 με ομιλήτρια την κ. Σπυροπούλου Μερόπη, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα "Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου…Οι υπερήλικοι στην οικογένεια". Στην αρχή θα ακουστούν τραγούδια από τη χορωδία Μικρασιατών Πιερίας.