28-1-2013 κ. Νίκος ΛΥΓΕΡΟΣ

2 Ερευνητής - Συγγραφέας - Καθηγητής Γεωστρατηγικής Παν.Λυών

"Ελληνική ΑΟΖ &Στρατηγική".

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

- Ένωση Ποντίων Πιερίας

-Εκπαιδευτικό Συγκρότημα ΠΛΑΤΩΝ

-Βιβλιοπωλείο ΜΑΤΙ

.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/bstfSKLOMcg

.

 

      Με μιά εξαιρετική διάλεξη - παρουσίαση για το νομικό, θεσμικό, ιστορικό πλαίσιο και εθιμικό δίκαιο, όσον αφορά την ελληνική Α.Ο.Ζ. ο καθηγητής κ. Νίκος Λυγερός καθήλωσε επι 3ωρο το ακροατήριο της Σχολής Γονέων Κατερίνης το οποίο κατέκλυσε το Συνεδριακό κέντρο της πόλης την Δευτέρα 28-1-2013. Με σαφήνεια και απλότητα αλλά και εμπεριστατωμένους χάρτες ο κ.Λυγερός κατέδειξε στο κοινό του ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ την αναγκαιότητα της ανακήρυξης της Ελληνικής ΑΟΖ και όπως απάντησε σε ερώτηση του Προέδρου Κ.Κορομπίλη είναι θέμα πλέον λίγων μηνών και σίγουρα εντός του 2013 η ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ.

          Τα μεγέθη της ελληνικής ΑΟΖ είναι τόσο διαφορετικά από όλα τα άλλα που πρέπει κάθε φορά να εξηγούμε και στους επιφυλακτικούς, αλλά και στους μη ειδικούς τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Έτσι δίχως γνώσεις στα μαθηματικά, τα διαγράμματα Voronoi φαίνονται όχι μόνο αφαιρετικά αλλά και ακατανόητα. Γι’ αυτό το λόγο αρχικά υπήρχαν ακόμα και ειδικοί της ΑΟΖ που δεν ήξεραν πώς λειτουργούν. Ενώ στην ουσία τα διαγράμματα Voronoi όχι μόνο υποστηρίζουν εκ φύσης την έννοια της μέσης γραμμής, αλλά επιτρέπουν να αντιληφθούμε δυναμικά την έκταση της ελληνικής ΑΟΖ. 

img 3993

3

     Διότι δίχως αυτό το εργαλείο, επειδή η ΑΟΖ αγγίζει τεράστιες αποστάσεις λόγω των 200ΝΜ και δυσκολεύει την κλασική αντίληψη, έχουμε προβλήματα για τα μεγέθη. Επιπλέον η ΑΟΖ

αλλάζει τα δεδομένα και για τα μικρά νησιά, ειδικά αυτά που βρίσκονται μακριά από όλα τα άλλα. Κλασικά θεωρούμε ότι δεν παίζουν μεγάλο ρόλο και κατά συνέπεια δεν είναι σημαντικά. Ενώ τα διαγράμματα Voronoi αποδεικνύουν την αξία τους μέσω της ΑΟΖ. Έτσι η εικόνα της Ελλάδας είναι ριζικά διαφορετική. Μάλιστα αυτή η ιδιότητα εξηγεί γιατί πολλά κράτη άργησαν να υπογράψουν το Δίκαιο της Θάλασσας. Έβλεπαν με επιφυλακτικότητα μια νομική έννοια μ’ ένα οικονομικό υπόβαθρο που δίνει τόσο μεγάλη σημασία στα νησιά σε όλες τις περιοχές του κόσμου δίχως καμιά εξαίρεση. Έτσι το παράδοξο για την Ελλάδα είναι ότι το πιο ισχυρό της σημείο για την ΑΟΖ δεν είναι η ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά η νησιώτικη. Διότι κάθε νησί συμβάλλει με την δική του γενικευμένη κυψέλη του Voronoi. Συνεπώς είναι τα ακριτικά νησιά που δίνουν την μεγαλύτερη έκταση στην ελληνική ΑΟΖ. Πρέπει λοιπόν να είμαστε πολύ προσεκτικοί με όλα αυτά τα νησιά στα οποία δεν δίνουμε αρκετή σημασία. Στρατηγικά πρέπει λοιπόν να ενισχύσουμε όλα αυτά τα νησιά, διότι στην ουσία είναι οι φάροι της θάλασσάς μας. Επιπλέον όταν είναι νησιά με κατοίκους πρέπει ακόμα πιο πολύ να τα προστατεύουμε. Το μάθημα των διαγραμμάτων Voronoi είναι απλό για κάθε ελληνική κυβέρνηση, να προσέχει σαν κόρη οφθαλμού όλα αυτά τα νησιά. Είναι θέμα υψηλής στρατηγικής κι όσοι δεν το ξέρουν ακόμα ας το μάθουν όσο πιο γρήγορα γίνεται.

1

        Η επόμενη ομιλία της Σχολής Γονέων Κατερίνης θα γίνει την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013 με ομιλητή τον κ.Πολυχρόνη Καραγκιοζίδη Mcs Χημικός - Συγγραφέας -Συνεργάτης του Πλανητάριου Θεσσαλονίκης και Θέμα της ομιλίας του "Αστρολογία και Αστρονομία, παραεπιστήμη και Επιστήμη".

5

6 7

img 3993

img 3995

img 3999

img 4031

img 4047