1- 4 - 2013 Μαρία ΑΡΓΥΡΑΚΗ

 5229 Διπλωματούχος Ξεναγός

"Μιά ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης"

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-Τράπεζα ΚΥΠΡΟΥ

-Συνεταιριστική Τράπεζα Πιερίας

-Μουσικό Σχολείο Κατερίνης

.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/_AQGgxHookU

.

 

     Mία εξαιρετική παρουσίαση του Μουσείου της Ακροπόλεως απο την Διπλωματούχο Ξεναγό κ. Μαρία Αργυράκη είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν οι φίλοι του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης στην τελευταία εκδήλωση της περιόδου 2012-2013. Η κ. Αργυράκη, με άμεσο, γλαφυρό και παραστατικό τρόπο μας "ξενάγησε" στην Ακρόπολη και στο Μουσείο με ένα μοναδικό και γλυκύτατο τρόπο.

img 5181

    Τη Δευτέρα 1/4/2013 στο Συνεδριακό κέντρο του Δήμου Κατερίνης πραγματοποιήθηκε η τελευταία ομιλία της Σχολής Γονέων-Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης για την Ακαδημαική περίοδο  2012-2013. Ομιλήτρια ήταν η κ. Αργυράκη Μαρία, Διπλωματούχος ξεναγός, με θέμα "Μια ξενάγηση στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης" .Προηγήθηκε  της πολιτιστικής αυτής ομιλίας μια όμορφη μουσική εισαγωγή με Rachmaninoff και Dvorak από την ορχήστρα εγχόρδων του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης υπό την καθοδήγηση και διεύθυνση του κ. Νίκου Κουνατίδη.

img 5123

29


    Η ομιλήτρια "ξενάγησε" με την εμπειρία της και τον ζωντανό, με πολλές γνώσεις, λόγο της καθώς και με τις επιλεγμένες διαφάνειες τους φίλους της Σχολής Γονέων στο Μουσείο που τους ενθουσίασε και μεταφέρθηκαν όλοι νοερά στην Ακρόπολη και το μουσείο-κόσμημα, εμπνευσμένο έργο των αρχιτεκτόνων Τσουμί και Φωτιάδη. Το έργο ολοκληρώθηκε σε 9 χρόνια το 2009 και μοιάζει να αιωρείται πάνω σε πυλώνες ,εφόσον κτίστηκε πάνω σε προϊστορικούς και βυζαντινούς οικισμούς που διακρίνονται κάτω από το γυάλινο δάπεδο.

img 5127

img 5152


       Στον πρώτο όροφο θαυμάζει κανείς τα αρχαϊκά αφιερώματα, τις Κόρες και τους Κούρους καθώς και τις Καρυάτιδες. Στο δεύτερο υπάρχει ταράτσα με καφετέρια με θέα την Ακρόπολη και στον 3ο ,με γυάλινο τοίχο για οπτική επαφή με τη νότια πλευρά του Παρθενώνα , τα ονομαστά γλυπτά από τα αετώματα, τις μετόπες και τη ζωφόρο του λαμπρού ναού.
Η λατρεία της Αθηνάς ξεκινά από την προϊστορική εποχή και της αφιέρωσαν και τον πρώτο ναό, τον Εκατόμπεδο το 570 π.Χ .Στη συνέχεια διαμορφώθηκαν οι ναοί- Αθηνάς Νίκης, Ερέχθειο, Παρθενώνας- μαζί με τα Προπύλαια ύστερα από τους νικηφόρους Περσικούς πολέμους. Οι μακέτες διαφωτίζουν χαρακτηριστικά τις αλλαγές μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Το σύμβολο της Αθηνάς- Σοφίας , η κουκουβάγια ,καλωσορίζει τον επισκέπτη στο ισόγειο, στο οποίο φτάνει κανείς με ανηφορική ράμπα για να θυμίζει το ανέβασμα στα Προπύλαια, ενώ παρατηρεί κανείς αγγεία μαγειρικής, αντικείμενα μελλονύμφων, κτερίσματα από ιερά του Ασκληπιού και του Διονύσου.

img 5157

img 5161

     Μπορεί κανείς να θαυμάσει στον 1ο όροφο τμήματα από αετώματα του εκατόμπεδου ναού με μάχες λιονταριών και μόσχων από τον 6ο αι. π.Χ., τον τρισώματο δαίμονα, τον μοσχοφόρο κούρο, την περίφημη πεπλοφόρο κόρη με το αρχαϊκό μειδίαμα και την πνευματικότητα του προσώπου της, την κόρη με τα αμυγδαλωτά μάτια, την κόρη με το κυδώνι, την κόρη με τα κόκκινα παπούτσια, αριστοκράτες ιππείς, επαγγελματίες-κεραμέα, γραφέα- χάλκινα αγάλματα της Αθηνάς και το καταπληκτικό ανάγλυφο της Σκεπτόμενης Αθηνάς. Παράλληλα βλέπει κάποιος και τα εργαλεία γλυπτικής, τις χρωστικές ύλες ,διότι ήταν χρωματιστά τα αγάλματα, και τα είδη μαρμάρου που χρησιμοποιήθηκαν. Αποδείχτηκε ιδανικό το μάρμαρο της Πάρου για τα αγάλματα και το Πεντελικό για τα κτίρια.
Στον 3ο όροφο παράλληλα με την εκπληκτική θέα προς την Ακρόπολη περιδιαβάζει κάποιος με θαυμασμό τα ανάγλυφα από τα αετώματα, τις μετόπες και τη ζωφόρο του Παρθενώνα. Γέννηση της Αθηνάς και θεοί, έρις Αθηνάς και Ποσειδώνα, Αμαζονομαχία, Κενταυρομαχία, πομπή των Παναθηναίων με ιππείς ,αρματοδρομίες, ιέρειες προσφορές ζώων για θυσία, παράδοση πέπλου και στη συνέχεια Προπύλαια και Καρυάτιδες. Ένας θαυμαστός πολιτισμός, ένας ολόκληρος κόσμος αποτυπώνεται μέσα από την τέχνη και προκαλεί τον παγκόσμιο θαυμασμό μαζί με τη θλίψη μπροστά στα αντίγραφα των κλεμμένων από τον Έλγιν αυθεντικών ανάγλυφων που βρίσκονται στο Βρεταννικό Μουσείο του Λονδίνου.

img 5163

img 5164

img 5181

img 5185

Με το τέλος της περιήγησης τελείωσε και το φετινό ταξίδι της Σχολής Γονέων στον κόσμο της γνώσης ,της σκέψης, της ενημέρωσης σε όλους τους τομείς.  Επόμενη συνάντηση -πρώτα Ο Θεός- το Σάββατο 2 Νοεμβρίου του 2013. Ο πρόεδρος κ. Kωνσταντίνος Κορομπίλης  ευχαρίστησε τον Δήμο Κατερίνης, τον Ο.Π.Π.ΑΠ, την ΔΙΟΝ τηλεόραση και τους χορηγούς της Σχολής Γονέων για την πολύτιμη στήριξη τους. Το Δ.Σ. εύχεται σε όλους τους φίλους του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης Λυτρωτική Ανάσταση και καλό καλοκαίρι.

img 5202 img 5221

img 5229