5-11-2012 Kωνσταντίνος ΧΟΛΕΒΑΣ

1pb059980

Πολιτικός Επιστήμονας

"Η Ελληνορθόδοξη απάντηση στην σύγχρονη κρίση".

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-Ένωση Θεολόγων Πιερίας

-Εκπαιδευτικό Συγκρότημα ΠΛΑΤΩΝ

.

 

 Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/VR6E9AAEMvA

.

 

    Με τόνους αισιοδοξίας "φόρτισε" το ακροατήριο της Σχολής Γονέων Κατερίνης την Δευτέρα 5-11-2012 ο Πολιτικός Επιστήμων κ.Κωνσταντίνος Χολέβας. Με αυστηρό πνεύμα αυτοκριτικής, αυτοελέγχου και αυτογνωσίας για τον τρόπο με τον οποίο πορευθήκαμε ώς Έθνος τα τελευταία 30χρόνια μίλησε για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των αξιών και των αρχών μας. Πάντοτε, τόνισε  περνούσαμε δυσκολίες. Τίς ξεπερνούσαμε όμως βασισμένοι στην αγάπη για την Πατρίδα μας και την Ορθοδοξία.


Σύμφωνα με το "αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις" ο κ. Χολέβας αναφέρθηκε στην πολυσήμαντη έννοια της κρίσης ως κριτήριο, κρισάρα, δίκη και σήμερα κρίση ταυτότητος-κρίση πνευματική, ηθική, ταυτότητας κι όχι μόνο οικονομική. Φτάσαμε ως εδώ και γιατί δώσαμε, πολλοί, έμφαση στην καλοπέραση κι αυτή είναι μια ευκαιρία για αυτοκριτική. Παίρνοντας αφορμή από την σταυροαναστάσιμη ορθόδοξη παράδοσή μας και την ιστορία μας, χωρίς απελπισία, προσγειωμένοι στα σημερινά δεδομένα συλλογιζόμαστε την Τουρκοκρατία ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα- λόγω και των 100 χρόνων ελευθερίας από τον τουρκικό ζυγό της Μακεδονίας- και τους κινδύνους που βίωναν οι πρόγονοί μας. Έλλειψη ελληνικού κράτους, ελευθερίας, κίνδυνοι σφαγών, εξισλαμισμού, φτώχεια- λίγοι ήταν οι πλούσιοι. Κι όμως με πίστη στο Θεό και στη μεγάλη Ιδέα για την ελευθερία όλων των ελληνικών εδαφών και αγάπη στα γράμματα και την Παιδεία γενικότερα-οι εθνικοί ευεργέτες έκτιζαν σχολεία- επιτεύχθηκε ο διπλασιασμός της Ελλάδας με τους Βαλκανικούς πολέμους ύστερα από εθνική κρίση.

pb059976

Πολλά κοινά σημεία έχουν οι δύο χρονικές περίοδοι η σημερινή και το τέλος του 19ου αιώνα. Ο τότε πρωθυπουργός Τρικούπης προτίμησε να πει το «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν»  παρά να υποθηκεύσει στους Άγγλους τα εθνικά εδάφη της Κρήτης και της Μακεδονίας το 1893. Μετά τον ατυχή πόλεμο του 1897 η Ελλάδα ήταν υπό τον οικονομικό έλεγχο της Δ.Ο.Ε. κατά τον οποίο 6 μεγάλες ευρωπαϊκές Δυνάμεις απομυζούσαν οικονομικά τη χώρα μέσω των μονοπωλίων. Ήττα εθνική και κρίση οικονομική. Παρόλα αυτά σε λίγα χρόνια οργανώθηκε ο ήδη υπάρχων Μακεδονικός αγώνας με την αγωνιστικότητα του Παύλου Μελά κι αφυπνίστηκε η Αθήνα, ενισχύθηκε ο στόλος με το θωρηκτό Αβέρωφ-με τη συνδρομή του ομώνυμου ευεργέτη- και τονίσθηκε η διαχρονική συνέχεια του ελληνισμού στα κείμενα των Ελλήνων διανοουμένων και λογοτεχνών της εποχής – Παπαδιαμάντης, Παλαμάς, Δραγούμης ,Δέλτα. Την τότε κρίση-ήττα η Ελλάδα την μετέτρεψε δημιουργικά σε ευκαιρία εθνικής ανασυγκρότησης.
Και στη σημερινή κρίση, χωρίς απελπισία, με τις ρίζες στις αξίες της Ελληνορθοδοξίας και τους κλώνους στο δημιουργικό σήμερα μπορούμε να προχωρήσουμε αποτελεσματικά, με πίστη σ’ ένα καλύτερο αύριο αρκεί να ξεφύγουμε από τον ατομισμό μας, να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη και το κοινοτικό πνεύμα να ξαναβρούμε τις αξίες και τα πρότυπα μέσα στα πρόσωπα των αγίων και των ηρώων μας. Έτσι θα κερδίσει κι η γερασμένη Ευρώπη από την οικουμενικότητα του Ελληνισμού. Άλλωστε κατά τον Παλαμά «Οι Μαραθώνες γεννούν Παρθενώνες».
Ακολούθησε διάλογος κι ανακοινώθηκε ότι την επόμενη Δευτέρα 12\11\2012 ομιλητής θα είναι ο κ. Χειλαδάκης Νικόλαος, δημοσιογράφος, συγγραφέας Τουρκολόγος με θέμα « η κρίση ταυτότητας στη σημερινή Τουρκία».

4.pb059998

pb059974

pb059986