1-12-2012 Δρ. Δημήτριος ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ - κ.Ελένη ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

2 Παιδοψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής        Παιδοψυχίατρος - Ψυχοθεραπεύτρια.

"Η Διάσωση του έρωτα στον Γάμο".

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ:  

-Σύλλογος Πολυτέκνων Πιερίας

-Βιβλιοπωλείο "ΜΑΤΙ".

.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/sgUy7VICVZQ

.

 

Συγκλονιστική η παρουσία και διάλεξη των δύο ομιλητών στη Σχολή Γονέων-Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης το Σάββατο 1/12/2012 με θέμα « Η Διάσωση του Έρωτα στο Γάμο». Ομιλητές ήταν ο Δρ Δημήτρης Καραγιάννης, παιδοψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής και η κ. Ελένη Αγγελοπούλου-Καραγιάννη, παιδοψυχίατρος-ψυχοθεραπεύτρια.


Στην αρχή ο κ. Καραγιάννης ξεκίνησε με την κλασσική ερώτηση αν ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα και πώς διασφαλίζεται ο τελευταίος. Δυσκολίες υπάρχουν και πάμπολλα προβλήματα αρκεί να σκεφτούμε ότι το 25% των παντρεμένων ζευγαριών καταλήγουν σε διαζύγιο, το 50% είναι συμβατικοί-νεκροί γάμοι και το υπόλοιπο 25% αποτελούν υγιή ζευγάρια. Σήμερα όμως παρά ποτέ εξελίσσονται οι καλύτεροι γάμοι στην ιστορία της ανθρωπότητας. Και υπάρχουν γιατί στηρίζονται στην οικειότητα, στη σεξουαλικότητα και στη δέσμευση.
Παλαιότερα επικρατούσε μια «παραδοσιακή» δυσπιστία ανάμεσα στους συζύγους. Οι άντρες δε συζητούσαν σοβαρά θέματα –οικονομικά  κ.α.-γιατί δεν εμπιστεύονταν τις γυναίκες κι οι τελευταίες δεν ανέφεραν τα συναισθήματά τους. Λειτουργούσαν πιθανώς άψογα χωρίς ουσιαστική σχέση. Ο άξονας οικειότητας δείχνει ότι πρέπει να μοιράζονται τις σκέψεις, τις εμπειρίες τους και να συζητούν. Άλλωστε και η σεξουαλικότητα είναι συνάντηση προσώπων κι όχι αναλώσιμο προϊόν για κάλυψη ανάγκης ή ευχαρίστηση του ενός. Όσο για τη δέσμευση παλιά θεωρείτο δεδομένη, τελειωτική. Σήμερα υφίσταται για όποιον το επιθυμεί και επιλέγει να παντρευτεί, γιατί ό,τι είναι σημαντικό δεν μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμο. Η γνωριμία και η ζύμωση με τον άλλο απαιτεί χρόνο και βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη. Άλλωστε ο έρωτας σημαίνει δημιουργία, έμπνευση, στάση ζωής απέναντι στην ομορφιά γύρω μας, επίλυση και υπέρβαση των προβλημάτων.

img 3396

img 3314

img 3252

img 3258

img 3294

img 3347

   Με την υπέρβαση των προβλημάτων και την συνύπαρξη «προσώπων» κι όχι ατόμων ξεκίνησε την ομιλία της η κ. Αγγελοπούλου αναφερόμενη στο στίχο του Ελύτη « το καίριο στη ζωή κείται πέραν του ατόμου». Στο γάμο υπάρχει αγωνία, φροντίδα, ομορφιά, συμπόρευση. Ακόμη κι όταν διαφωνείς με τον άλλο κάτι κερδίζεις, αξιοποιείται ο πλούτος και των δύο φύλων. Απαιτείται καλλιέργεια, διαπραγμάτευση σχέσης διότι ο άλλος θα μας ξεβολέψει.
Συνυπάρχουν δύο στοιχεία το κοινό-οικείο και το διαφορετικό .Στο πρώτο κερδίζεται η εμπιστοσύνη και μοιράζεται απλόχερα η τρυφερότητα, η ζεστασιά, η ασφάλεια. Το σπιτικό λειτουργεί ως καταφύγιο. Στο στοιχείο της διαφορετικότητας ο γάμος γίνεται μια όμορφη περιπέτεια και εφαλτήριο για κινητοποίηση προς τα έξω-παιδιά, εργασία, φίλοι, κοινότητα. Το ζευγάρι αποτελεί ένα ανοικτό σύστημα που διευρύνει και αξιοποιεί κάθε στιγμή και αντλεί ενέργεια και δύναμη από την πίστη προς τον Θεό και τους ανθρώπους, κρατώντας όμως τη διαφορετικότητά του και την προσωπικότητά του.  Η επόμενη ομιλία θα γίνει τη Δευτέρα 10/12/2012 με ομιλητή τον Δρ Μουρούτη Κωνσταντίνο, φυσίατρο, νευροβιοεπιστήμονα με θέμα « Άγχος: Κρίση στην καθημερινότητα».

img 3290

img 3304

img 3324

img 3325

img 3375

img 3394