12-11-2012 Nικόλαος ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Δημοσιογράφος Συγγραφέας Τουρκολόγος

"Η Κρίση Ταυτότητος στη σημερινή Τουρκία".444img 2813

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας

-Ένωση Ποντίων Πιερίας

-Πολ.Συλ. Μικρασιατών "ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ".

.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://youtu.be/RB8s7QsYjao

.

 

Με μια εξόχως αποκαλυπτική ομιλία για την εσωτερική κρίση ταυτότητος που διέρχεται η σημερινή Τουρκία του δημοσιογράφου, συγγραφέα και Τουρκολόγου κ.Νικολάου Χειλαδάκη συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις του ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012.   

     Προηγήθηκε της ομιλίας μια ευχάριστη εισαγωγή με τραγούδια από τη χορωδία και ορχήστρα του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας.
Ο κ. Χειλαδάκης με ειλικρίνεια ,έρευνα και τόλμη διαλέχθηκε το θέμα ""Η Κρίση ταυτότητος στη σημερινή Τουρκία".Παρουσίασε πλήθος ντοκουμέντων που αποδεικνύουν την κρίση ταυτότητας στη γειτονική χώρα. Πανεπιστημιακοί με έρευνες και δημοσιογράφοι σε άρθρα και τηλεοπτικά ρεπορτάζ αποκαλύπτουν τη δημιουργημένη από το κεμαλικό κράτος τουρκική ταυτότητα ,καθώς σε έρευνα έγκυρου περιοδικού μόνο το 46% παραδέχτηκαν τις τουρκικές ρίζες τους, το 25% δήλωσαν Κούρδοι ,το 15% Αρμένιοι κ.α. και το 3% Ρωμηοί.

 

i212mg 2855

img 2770

Αυτό συμβαίνει έμμεσα και με πολιτικούς καθώς το 2009 ο Ερντογάν επισκέφτηκε την πατρίδα του Ποταμιά του Πόντου ,ο Γκιουλ προέρχεται από αρμενική οικογένεια της Καισάρειας κι ο Γκιλμάζ γνωρίζει την ελληνοποντιακή. Η αναζήτηση της ρίζας τους και η ανάδυση του ψυχικού τους υπόβαθρου έκαναν αρκετούς να επιστρέψουν στην πατρογονική τους θρησκεία μέσω θρησκευτικών ιεραποστολών διαφόρων δογμάτων ,να βαφτιστούν χριστιανοί και να μελετούν την Αγία Γραφή- πουλήθηκαν τα τελευταία χρόνια 8.000.000 Ευαγγέλια.

img 2875

11img 2852

i232mg 2789
Από το 2003 και μετά σε επίσημες εφημερίδες αναφέρονται με άρθρα για το ζωτικό κι ίσως κύριο θέμα, ακόμη και για το εθνικό συμβούλιο της Τουρκίας ,το πρόβλημα της ταυτότητας. Μια καθηγήτρια Πανεπιστημίου γράφει ότι οι Τούρκοι είναι εξισλαμισμένοι Βυζαντινοί κι η ίδια αισθάνεται απόγονος του Θαλή κι όχι του Αττίλα ,ενώ ο διευθυντής του ιδρύματος σύγχρονης Ιστορίας και αρχείων της Τουρκίας τονίζει ότι πρέπει να ξαναγραφτεί η ιστορία τους εφόσον έμειναν μετά την ανταλλαγή πάνω από 130.000 Ρωμηοί και Αρμένιοι το 1924 στην Τουρκία.
Αντίστοιχη έρευνα καθηγήτριας του πανεπιστημίου της Μερσίνας αποκαλύπτει ότι εξαναγκάστηκαν Ελληνορθόδοξοι σε προσηλυτισμό στο Ισλάμ-έστω τυπικό- ή σε μικτό γάμο για να αποφύγουν την ανταλλαγή ,να μείνουν στις εστίες τους και να διασώσουν την πατρογονική τους υπόσταση. Μέσα από τις αναζητήσεις των ακαδημαϊκών και των δημοσιογράφων για τα σημάδια της Ορθοδοξίας-κρυπτοχριστιανοί, Άγιος Γεώργιος Κουδουνάς, ερείπια μονών, ψηφιδωτά αγγέλων στην Αγία Σοφία- αποτυπώνονται τα χνάρια της χαμένης Ρωμηοσύνης που έντονα μας τα παρουσίασε σε αποσπάσματα από βίντεο και ταινίες ο ομιλητής που ενθουσίασαν τους φίλους της Σχολής Γονέων.


img 2785

img 2788

img 2799

img 2805

img 2813

img 2810

Την επόμενη Δευτέρα 19\11\2012 θα μιλήσει η γερόντισσα Αικατερίνα ,καθηγουμένη της Ι.Μ. Οσίου Εφραίμ του Σύρου με θέμα <<Όσιος γέρων Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης. Ο πλησίον …Εγώ>>.