Δικηγόρος - Γενικός Διευθυντής Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών & Μελετών "Ελευθέριος Βενιζέλος"
Θέμα: «Ελευθέριος Βενιζέλος: «Στρατηγικές Επιλογές στο Μικρασιατικό Ζήτημα». 100 χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Σύλλογος Κρητών Πιερίας "Οι Σταυραετοί"
.
.
Δείτε το βίντεο της Εκδήλωσης εδώ:https://youtu.be/cfFkmOMJFm4
.
Ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης-Παπαδής από την Σχολή Γονέων Κατερίνης:
- Η Ελλάδα πήγε στην Σμύρνη ως απελευθερωτής. Δεν πήγε ως κατακτητής.
- Η συνθήκη της Λωζάνης ήταν ένας θρίαμβος του Ελ. Βενιζέλου. «Κέρδισε» από τις διεκδικήσεις της Τουρκίας την Δυτική Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου, Ολόκληρο τον Πολεμικό Στόλο της Ελλάδος, την έξωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και μια θηριώδης Πολεμική αποζημίωση!
- Ο Ελληνικός στρατός καταδικάστηκε σε ακινησία και αδράνεια για περισσότερο από ένα χρόνο το 1921. Κατέρρευσε πρώτα ηθικά και μετά οικονομικά, κοινωνικά και στρατιωτικά.
- Ποτέ μόνοι χωρίς συμμάχους από τώρα και εις το μέλλον.
Μια ακόμη ωραία εκδήλωση χάρηκαν τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022 οι φίλοι της Σχολής Γονέων Κατερίνης με θέμα: «Ελευθέριος Βενιζέλος: «Στρατηγικές Επιλογές στο Μικρασιατικό Ζήτημα». 100 χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Κρητών Πιερίας «Οι Σταυραετοί» και χαιρετισμό από τον Πρόεδρο Κρητών κ. Κωνσταντίνο Μανιουδάκη.
Ο ομιλητής κ. Ν. Παπαδάκης εξέφρασε την χαρά του και τις ευχαριστίες του γιατί βρίσκεται στην Κατερίνη και τους δεσμούς φιλίας...
...που έχει με τους προέδρους της Σχολής Γονέων και του Συλλόγου Κρητών. Ο ομιλητής με απλά λόγια και σαφήνεια γοήτευσε το ακροατήριο λέγοντας, μεταξύ άλλων. Με την σημερινή ομιλία θα παρουσιάσω μια πτυχή της πολυσχιδούς προσωπικότητας του Ελευθερίου Βενιζέλου και συγκεκριμένα τα σχετιζόμενα με την Μικρά Ασία. Πως και γιατί η Ελλάδα βρέθηκε στη Μικρά Ασία και οι εξελίξεις μετά την εκλογική ήττα του Βενιζέλου. Με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την καταστροφή πολλά βιβλία, αφιερώματα κυκλοφορούν. Όλα δεν είναι επιτυχή.
- Γιατί ενεπλάκη η Ελλάδα εις την Μ. Ασία;
- Μήπως για λόγους ιμπεριαλιστικούς; ή
- διεκδίκησης εδαφών; ή
- για την απελευθέρωση των Ελλήνων;
Η Ελλάδα πήγε στην Σμύρνη ως απελευθερωτής. Δεν πήγε ως κατακτητής.
Μετά τον παγκόσμιο πόλεμο και τους Βαλκανικούς πολέμους η ηττημένη Τουρκία δεν αναγνώριζε την διαμορφωθείσα κατάσταση και εξαπέλυσε προγκρόμ κατά των Ελλήνων της Μ. Ασίας και η Βουλγαρία διεκδικούσε ελληνικά εδάφη. Αντιμετωπίζαμε διπλή απειλή. Ο Βενιζέλος αναζήτησε συμμάχους για την διεκδίκηση και υπεράσπιση της χώρας. Οι Άγγλοι και οι Γάλλοι ηγέτες ήταν εκείνοι που υπεράσπιζαν τα ελληνικά δίκαια. Ο Βενιζέλος ήταν υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδος εις τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος υπέρ τα ουδετερότητας, ο κόσμος διχάζεται. Ο Βενιζέλος παραιτείται από πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο του 15. Κερδίζει τις εκλογές τον Μάιο του 15 αλλά, επειδή διαφωνεί με τον βασιλιά για το γνωστό θέμα παραιτείται πάλι. Το 1916 επαναστατεί η Κρήτη έχουμε επαναστατική κυβέρνηση που μεταφέρει την έδρα της εις την Θεσσαλονίκη και έχουμε δυο κράτη της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Το 1918 , το τέλος του πολέμου βρίσκει δικαιωμένο τον Βενιζέλο. Η Ελλάδα βρίσκεται με τους νικητές, με την σωστή πλευρά της Ισορίας και αντιμετωπίζει το δίλλημα αν θα προστατέψει τα 2 εκατομμύρια Ελλήνων της Θράκης και Μ. Ασίας!
Οι Τσέτες αρχίζουν νέο γύρο διωγμών εναντίον Αρμενίων, Ελλήνων, Θρακών, Χριστιανών και γενικώς όλων που δεν είναι Τούρκοι και Μουσουλμάνοι. Τον Μάιο του 1919 τα Ελληνικά στρατεύματα στέλνονται εις την Μ. Ασία ως ειρηνευτική δύναμη με απόφαση της συνόδου των νικητών. Πήγαν να προστατεύσουν και όχι να κατακτήσουν.
Ο Βενιζέλος προκηρύσσει εκλογές την 1-11-1920 τις οποίες χάνει και με δημοψήφισμα επανέρχεται ο Κωνσταντίνος και οι σύμμαχοι εγκαταλείπουν την Ελλάδα, όπως είχαν προειδοποιήσει, μετά την επάνοδο του βασιλιά. Χωρίς συμμάχους μένει η Ελλάδα και χωρίς στρατιωτική βοήθεια και ήταν λάθος επιλογή η συνέχιση της εκστρατείας και η εκστρατεία εις την Άγκυρα. Έχουμε πλέον τη γνωστή μικρασιατική καταστροφή που οδήγησε 1.300.000 εκατομμύριο Έλληνες πρόσφυγες εις την πατρίδα μας.
Ο κ. Παπαδάκης έκλεισε η ομιλία με το σύνθημα Ποτέ μόνοι. Με συμμάχους η Ελλάδα κέρδισε πολέμους. Χωρίς συμμάχους είχε ήττες.
Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή αναμνηστικών πλακετών από τον κ. Κων. Μανιουδάκη, από την πρώην Βουλευτή κ. Μαρία Μίχου και από τον κ. Κων. Κορομπίλη αλλά και το δώρο της κ. Αντιπεριφεριάρχη κ. Σοφίας Μαυρίδου με το λεύκωμα ¨Ο Όλυμπος¨
Την ομιλία τίμησαν εκτός από τους προαναφερθέντες και η εκπρόσωπος της Βουλευτού της Ν.Δ. κ. Άννα Μάνη, ο κ. Ντούρος Δημήτριος ως εκπρόσωπος του Δήμου Κατερίνης, ο πολιτευτής της Ν.Δ. κ. Σπύρος Κουλκουδίνας και πλήθος πολιτών οι οποίοι θερμά χειροκρότησαν τον εκλεκτό ομιλητή. Ευχαριστούμε θερμά τον Δημήτριο Γατσιό - Πεσερίδη για τις φωτογραφίες και την βιντεοκάλυψη της εκδήλωσης και το ανθοπωλείο Δεμερτζίδης για τον στολισμό της αίθουσας.